FINANCIEEL.com

De staking in de jeugdzorg werd afgeblazen nadat er een loonakkoord van 9,25% was bereikt

De staking in de jeugdzorg werd afgeblazen nadat er een loonakkoord van 9,25% was bereikt

Foto: Depositphotos

Jeugdzorgwerkers hebben een geplande staking afgeblazen nadat vakbonden en werkgevers een loonsverhoging van 9,25% waren overeengekomen.

Ongeveer 33.000 mensen die in de sector werken, krijgen in januari 8% extra en in juli nog eens 1,25%, bovenop een stijging van 3% dit jaar.

De twee partijen kwamen ook overeen om maatregelen te nemen om de werkdruk te verminderen, waaronder een zogenaamde “digitale rode knop” die het personeel kan gebruiken als ze zich overbelast voelen.

“Door op de rode knop te drukken, zeggen de arbeiders feitelijk: tot hier en niet verder”, zei hij FNV-vakbondswoordvoerster Maaike van Aar. “Het is een duidelijke boodschap dat ze er alles aan hebben gedaan om het probleem op te lossen.”

Werknemers zouden deze week staken nadat de vakbonden FNV, CNV en FBZ een eerder akkoord ter waarde van 6,7% hadden afgewezen. In plaats daarvan zullen de vakbonden de nieuwe overeenkomst aan hun leden aanbevelen.

Van Aar omschreef de loonovereenkomst als ‘historisch’ en zei dat ze hoopte dat het collega’s zou geruststellen die op het punt stonden te stoppen.

“Als de werkgevers deze signalen niet serieus hadden genomen, had dit wellicht onherstelbare schade aan de arbeidsverhoudingen kunnen toebrengen”, aldus Van Aar. “We zijn enorm opgelucht dat het nog niet zover is en we kunnen nu samenwerken om de sector te herstellen.”

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Nederlandse Nieuwsdienst niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij verslag doen van zaken die volgens u belangrijk zijn en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert