FINANCIEEL.com

De Palestijnse commotie overschaduwt de klimaatrally en gaat mondiaal

De Palestijnse commotie overschaduwt de klimaatrally en gaat mondiaal

De man die het podium beklom en activiste Greta Thunberg onderbrak tijdens de klimaatmars van zondag in Amsterdam heeft de media over de hele wereld gehaald. AD gemeld op maandag.

Zijn daad, en de commotie die daaraan voorafging, hebben de impact van de grootste pro-klimaatdemonstratie ooit in Nederland overschaduwd, zeggen sommige commentatoren. Volgens de organisatoren woonden 85.000 mensen de mars bij, die tien dagen vóór de algemene verkiezingen plaatsvond.

De man, een voormalige kandidaat bij de waterschapsverkiezingen voor Water Natuurlijk, betrad het podium om te protesteren tegen het feit dat de gebeurtenis gepolitiseerd was door zowel Thunberg als een pro-Palestijnse activist. Thunberg had een pro-Palestijnse activiste toegestaan ​​haar toespraak voort te zetten, die de organisatoren hadden gedempt nadat ze had gezegd “van de rivier tot de zee zal Palestina vrij zijn”.

Thunberg overhandigde de microfoon terug aan de vrouw, door het Parool Sarah genoemd, en zei dat er “geen klimaatrechtvaardigheid kan zijn zonder internationale solidariteit, tot grote woede van delen van de menigte.

De niet bij naam genoemde man werd van het podium verwijderd en was volgens Water Natuurlijk-leider Patricia de Cocq geschokt door de reactie.

“Hij was zich ervan bewust dat andere mensen zich ook zorgen maakten en op een gegeven moment vond hij dat hij daar iets aan moest doen”, aldus De Cocq. Hij beseft nu dat hij het niet op deze manier had moeten doen.”

Foto: Niels van der Pas

De belangrijkste organisatoren van de demonstratie hebben naar verluidt gezegd de commotie rond de toespraken te betreuren.

Echter, Extinction Rebellion NL een verklaring afgegeven zeggende: “Er valt binnen de klimaatbeweging veel te leren over de relatie tussen genocide, ecocide en de rol van wereldmachten en vervuilers.”

De klimaatgroep is door sommige aanhangers onder vuur komen te liggen vanwege de manier waarop zij haar mandaat heeft verruimd en zal zich nu bijvoorbeeld vanaf volgend weekend aansluiten bij de anti-Zwarte Piet-protesten.

Professor Rien van IJzendoorn, die deelnam aan verschillende XR-blokkades op de A12, vertelde Trouw dat de organisatie met haar geweldloze acties tegen fossiele subsidies bij veel Nederlanders krediet had opgebouwd.

Splinter groep

“Het feit dat XR beweert dat ‘alles met al het andere samenhangt’ betekent dat de ‘doelstellingen verwateren’, aldus Van IJzendoorn. “XR dreigt te verschrompelen tot de zoveelste machteloze splintergroep die zijn eigen visie op de complexe realiteit projecteert.”

Een woordvoerder zei eerder tegen Dutch News: “Wij zijn voor leven overal, en we spreken ons uit als levens in gevaar zijn, of het nu gaat om het kapitalistische systeem dat het milieu vernietigt of genocide pleegt. Het is hetzelfde systeem, gerund door een kleine groep rijke, machtige mensen. Wij zijn voor gerechtigheid voor mens, dier en planeet. Het is onze morele plicht om ons uit te spreken tegen onderdrukking, anders staan ​​we achter de onderdrukkers.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert