FINANCIEEL.com

De Nederlandse eis zal de technologiesector treffen, waarschuwen universiteiten

De Nederlandse eis zal de technologiesector treffen, waarschuwen universiteiten

Delftse studenten in het zonnetje. Foto Przemyslaw Pawelczak

Het ontmoedigen van buitenlandse studenten om in Nederland te studeren door Nederlands verplicht te stellen, kan leiden tot een tekort aan technisch en medisch personeel, waarschuwen de vier Nederlandse technische universiteiten.

Met name de uitdagingen op het gebied van klimaat, gezondheidszorg en energie, en een tekort aan technologiestudenten van eigen bodem, maken het aantrekken van studenten uit het buitenland essentieel, zo betogen de TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Twente en Wageningen Universiteit in een opiniestuk voor de Volkskrant.

Bijna een kwart van de buitenlandse studenten in Nederland blijven na minimaal vijf jaar afstuderen, wijzen ze erop.

Nederland loopt volgens hen achter als het gaat om het opleiden van mensen om met technologie te werken. Slechts 8,7% van de afgestudeerden heeft een masterdiploma in een technologisch vakgebied, waarmee Nederland op de 27e plaats staat van de 37 OESO-landen.

De universiteiten zeiden ook dat het Nederlandse ministerie van Onderwijs moet leren van de Denen die twee jaar lang de Engelse taalcursussen beperkten, maar getroffen werden door een tekort aan technisch personeel en nu weer buitenlandse studenten verwelkomen.

Een bezuiniging op de Engelse taalcursussen over de hele linie zou Nederland in dezelfde positie brengen, vrezen de universiteiten.

Er moet volgens de universiteiten veel meer worden gedaan om Nederlandse potentiële studenten al op jonge leeftijd te interesseren voor techniek. Maar, zo stellen de universiteiten, Nederland heeft nog steeds technologisch talent uit het buitenland nodig en de Nederlandse universiteiten kunnen het zich niet veroorloven hen te ontmoedigen door alleen maar Nederlandstalige graden aan te bieden.

Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs heeft al gezegd dat hij ‘op maat’ wil van de Nederlandse taaleis voor sectoren die een personeelstekort dreigen te krijgen.

Hoewel dit de voortzetting van het Engels lijkt te rechtvaardigen als de taal bij uitstek voor technologieopleidingen, zijn de universiteiten bang dat politici zoals Pieter Omtzigt, die klaar is voor een substantiële verkiezingsoverwinning, zijn steun zullen steunen. opmerking op Op1 dat Nederlands de taal franca aan Nederlandse universiteiten.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Nederlandse Nieuwsdienst niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij verslag doen van zaken die volgens u belangrijk zijn en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert