De meeste on-demand bezorgcentra bevinden zich niet in woonwijken: onderzoek

By Jernst van Waal

Flink op de Amsterdamse Nassaukade. Foto: DutchNews.nl

Meer dan de helft van de on-demand bezorgservice-distributiecentra in Nederland zijn niet gelegen in woonwijkenblijkt uit onderzoek van vastgoedadviesgroep Colliers.

Colliers identificeerde 123 distributiecentra en ontdekte dat slechts 11% zich in een puur woonwijk bevindt en 34% in een winkelstraat met woningen boven winkels.

De bevindingen werden gepubliceerd kort nadat Amsterdam had aangekondigd dat het bezorgcentra, of dark stores, zou verbieden in gebieden waar mensen wonen. Colliers identificeerde 34 distributiepunten binnen de stadsgrenzen.

‘Woon-/winkelgebieden hebben nu al te maken met de drukte en’
lawaai van andere winkels. Het is dan ook de vraag of bezorgdiensten op afroep in deze gebieden ‘nieuwe’ overlast veroorzaken’, zegt Colliers.

Desalniettemin zei de adviesgroep te adviseren om on-demand bezorgdiensten te verhuizen en zich alleen te vestigen in industriële of winkelgebieden, of nieuwe ideeën te ontwikkelen, zoals het gebruik van lege verdiepingen in parkeergarages met meerdere verdiepingen.

‘Nog beter, de hubs kunnen hun deuren openen voor klanten en de
negatief woord “dark store” door naast een app ook een echte winkel te worden. Zeker
als ze dit 24/7 doen, zouden ze iets kunnen bieden dat traditionele supermarkten
niet doen,’ zei Colliers.

Rechtbank

Bezorgbedrijven in Amsterdam zijn terugvechten tegen het verbod en er zijn al drie rechtszaken aanhangig.

Ondertussen heeft Gorillas, een van de vier snelle bezorgers die in Nederland actief zijn, gezegd dat het de openingstijden zal verkorten van middernacht tot 23.00 uur. ‘Zo kunnen we de overlast in de late avond verminderen’, zegt een woordvoerder.

Gorillas heeft ook plannen aangekondigd om de helft van zijn wereldwijde kantoorpersoneel van 600 te ontslaan concentreren op vijf markten, waaronder Nederland. Het bedrijf zei dat het ‘alle mogelijke strategische opties’ bekijkt voor zijn activiteiten in Spanje, Denemarken, Italië en België.

Flink is de grootste speler van Nederland, met 63 distributiecentra in 38 steden.
Gorillas komt ook oorspronkelijk uit Duitsland en is actief in veertien steden en heeft 29 hubs, zei Colliers.