FINANCIEEL.com

De kleinste Rembrandts gaan voor het grote geld bij Christie’s

De kleinste Rembrandts gaan voor het grote geld bij Christie’s

De portretten worden op 6 juli geveild. Foto: Christie’s Images Ltd 2023

Twee herontdekte portretten toegeschreven aan Rembrandt zijn verkocht door veilinghuis Christie’s in Londen voor meer dan £ 11,2 miljoen (€ 13,3 miljoen).

De ovale portretten, met een afmeting van 21 cm bij 17 cm en de kleinste werken die Rembrandt ooit heeft gemaakt, stellen het bejaarde echtpaar Jan Willemsz voor. Van der Pluym (1565-1644) en Jaapgen Carels (1565-1640) uit Leiden, waar Rembrandt werd geboren en tot zijn 25e woonde.

Loodgieter Jan en zijn vrouw Jaapgen waren kennissen van Rembrandt. Hun zoon Domenicus trouwde met Rembrandts nicht Cornelia van Suytbroeck en hun tuin grensde aan die van Rembrandts moeder.

De schilderijen, die stammen uit 1635, werden voor het laatst verkocht door Christie’s in 1824 en bleven de volgende 200 jaar in privébezit.

‘Ik kwam ze voor het eerst tegen bij een routinematige taxatie en werd meteen tegengehouden’, zei Henry Pettifer, internationaal plaatsvervangend voorzitter van Schilderijen van oude meesters bij Christies, gezegd.

De eigenaren wisten niet dat het schilderij van Rembrandt was, zei Pettifer, maar waren blij dat ze werden beoordeeld door experts van het Rijksmuseum, die ze na een onderzoek van 18 maanden hun keurmerk gaven.

Hoewel gesigneerd en gedateerd door Rembrandt, is niet iedereen overtuigd van de authenticiteit van de schilderijen. Jeroen Giltajj, oud-conservator van museum Boymans van Beuningen in Rotterdam en auteur van Het Grote Rembrandtboekheeft hij gezegd twijfelde de schilderijen zijn van de meester gebaseerd op twee grotere portretten van Jaapgen in New York en Washington.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert