De kerk van de rede opent haar deuren: debatcentrum meldt zich aan als geloof

By Jernst van Waal

Zie het licht: De Balie is nu een geloofsgroep Foto: S Boztas

Het hart van het Amsterdamse uitgaansgebied was dood, maar binnen de deuren van De Balie op vrijdagavond was er een nieuw soort op geloof gebaseerde dienst op gang.

Vijftig dappere zielen schreven zich in voor de eerste communie van The Philosophical Society; de Community of Reason, een nieuwe benaming die deze week is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Het doel is blijkbaar om het leven, het echte debat en de uitvoering te vieren … bij deze gelegenheid, met de hulp van drie strips en een compere (sorry, ‘pastor’). Hoewel het publiek een groot bezoekersboek ondertekende om lid te worden van de gemeenschap, werd hen gevraagd geen foto’s te maken en alle respect te tonen.

‘De Filosofische Vereniging; de Community of Reason gaat over democratie en de rechtsstaat, de troost en troost van cultuur, samen beleven wat cultuur kan geven en een beetje licht zien na twee jaar duisternis’, zegt Yoeri Albrecht, directeur van De Balie.’ Je bent getuige van de eerste ontmoeting. Omdat de vereniging gelooft in cultuur beleven, lachen en genieten van elkaar, is de eerste ontmoeting een comedy night.’

Gratis kaartjes voor het evenement, compleet met social distancing, QR-codecontroles en gezichtsmaskers, waren donderdag verkrijgbaar en binnen een uur uitverkocht, aldus een perswoordvoerder.

Hij zei dat de gemeente Amsterdam had gezegd dat ze geen sluiting zouden afdwingen, maar dat ze de avond in de gaten zouden houden.

De op geloof gebaseerde gemeenschap werd eerder deze week opgericht door Albrecht en zijn collega’s, nadat hij zei: een tv-show dat hij niet begreep ‘waarom je op de Veluwe bij elkaar kunt komen om over een 2000 jaar oud boek te praten, maar niet in Amsterdam om te praten over een boek van vorige maand’.

Toevluchtsoord

De Balie, in een voormalige 19e eeuws gerechtsgebouw, functioneert normaal gesproken als een ruimte voor politieke evenementen, debatten, lezingen en amusement. In zijn nieuwe, op geloof gebaseerde rol moet het een ruimte zijn voor een open, maatschappelijk debat dat ‘beter niet op internet’ is of wordt gecontroleerd door algoritmen, volgens zijn online manifest.

Toehoorder Lena Liachenko, die 27 jaar als reisleider in Amsterdam doorbracht, wees erop dat eerder vluchtelingen heiligdom kunnen vinden in Nederlandse kerken en zei dat het idee geniaal was.

‘Mensen vinden het niet mogelijk om zo te leven’, zei ze. ‘Er heerst een complete depressie in het land en we begrijpen niet waarom alles gesloten is. Het is een middeleeuws idee dat als je een kerk binnenging, je veilig was. Dit is typisch Hollands en daar wil ik voor staan.’

Een deel van de inhoud van de eerste nacht draaide om lockdown-ervaringen – het idee bijvoorbeeld dat Netflix-showseizoenen misschien minder interessant zijn dan de buitenwereld met zijn vier seizoenen, ook al worden ze constant herhaald.

En hoewel de eerste grap ging over Nederlandse ‘boa’-bewakers die de tent kapotschoten, waren de enige explosies in deze eerste ‘dienst’ louterend gelach.