FINANCIEEL.com

De industrie roept op tot een stabiele overheid en waarschuwt voor bezuinigingen op de migratie

De industrie roept op tot een stabiele overheid en waarschuwt voor bezuinigingen op de migratie

Een hardere aanpak van migratie zal impact hebben op de Nederlandse economie als Geert Wilders en zijn mogelijke coalitiepartners overeenkomen om het aantal mensen dat naar Nederland komt te verminderen, zeggen industrieleiders.

Veel hangt af van de plannen van het nieuwe kabinet, maar stabiliteit en duidelijkheid blijven cruciaal, zegt een woordvoerder van werkgeversorganisatie VNO-NCW tegen Nederlands Nieuws. “Een kabinet dat opereert binnen de kaders van de democratische rechtsstaat is cruciaal, gezien onze handelspositie in de wereld en de EU. Ruim een ​​derde van onze economie is er immers van afhankelijk.”

Daarnaast is het van cruciaal belang dat Nederland “een heldere visie ontwikkelt op arbeidsmigratie, die momenteel ontbreekt”, aldus de woordvoerder. “Alle partijen erkennen dit. Landen als Canada en Duitsland hebben zulke kaders en ons land heeft dat ook nodig.”

Maar de realiteit, zo zei hij, is dat Nederland geschoolde arbeidskrachten uit het buitenland nodig heeft, vooral in de sectoren die met tekorten kampen, zoals de technologie en de gezondheidszorg. “En voor onze kenniseconomie, die onze toekomstige inkomsten zal genereren, is technisch talent van hoge kwaliteit essentieel voor onze technologiebedrijven en start- en scale-ups.”

Chipmachinefabrikant ASML, momenteel de belichaming van het Nederlandse tech-succes, vertelde het NRC dat de sector behoefte heeft aan een “betrouwbare overheid en consistent langetermijnbeleid”. En ervoor zorgen dat Nederland een ‘aantrekkelijke’ plek blijft om zaken te doen, blijft een ‘topprioriteit’, aldus het bedrijf.

“Elke beperking van het aantal werknemers of internationale studenten die relevant zijn voor onze sector zou onwenselijk zijn”, zegt ASML tegen de krant.

Beperkingen op het aantal mensen dat hier komt wonen en werken, indien juridisch mogelijk, zullen ook gevolgen hebben voor de bouwsector, de landbouw en de logistiek, waar duizenden laagbetaalde werknemers uit Oost- en Midden-Europa via uitzendbureaus komen werken.

“Niemand anders wil veel van het werk dat arbeidsmigranten nu doen, zoals het plukken van paprika’s”, zegt een woordvoerder van uitzendbureausvereniging NBBU. “De deur sluiten zou een buitengewoon slecht idee zijn. Wij rollen liever de rode loper uit en zorgen ervoor dat ze Nederlands leren, zodat ze zo lang mogelijk blijven.”

Frank Gool, oprichter van Oton Work Force, dat € 100.000 doneerde aan de verkiezingscampagne van de VVD, vertelde het NRC dat hij hoopte dat de nieuwe regering de uitbuiting in de sector zou kunnen aanpakken. Het nieuwe kabinet, zo zei hij, moet zorgen voor een goed georganiseerde arbeidsmigratie, want ‘zonder die migratie zit Nederland vast.’

Klimaatverandering

Het klimaatbeleid van het nieuwe kabinet zal ook cruciaal zijn voor grote vervuilers als Tata Steel en de raffinaderijen van Shell. momenteel in gesprek met het ministerie van Economische Zaken over het terugdringen van de CO2-uitstoot. Maar ook dat kan worden beïnvloed door een verandering in het overheidsbeleid.

Wilders zei in het PVV-manifest dat het huidige klimaatbeleid “totale onzin” is. Hij wil overheidssubsidies schrappen om de industrie groener te maken, de wetgeving inzake klimaatverandering intrekken, meer gas uit het buitenland importeren en stoppen met de bouw van zonne- en windparken.

Productiegroep Uniper heeft al afspraken gemaakt met de vertrekkende regering over de overstap naar elektriciteit op basis van waterstof. “We hebben een duidelijke visie over onze investering”, zegt de bedrijf vertelde het FD. “En dat is waterstof, geen steenkool.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert