FINANCIEEL.com

De extreemrechtse PVV is met 25% steun de duidelijke winnaar bij de Nederlandse verkiezingen

De extreemrechtse PVV is met 25% steun de duidelijke winnaar bij de Nederlandse verkiezingen

De extreemrechtse PVV, die de grenzen wil sluiten voor alle immigratie, een Nexit wil en Nederland wil ‘de-islamiseren’, is de grote winnaar bij de Nederlandse parlementsverkiezingen. Het schokkende resultaat, dat niet was voorspeld, zorgde ervoor dat de partij bijna 25% van de stemmen veroverde terwijl 98% van de stemmen was geteld, waardoor haar steun vanaf 2021 werd verdubbeld.

PVV-leider Geert Wilders vertelde een juichende menigte in een café in Scheveningen dat de verkiezingsuitslag laat zien dat de kiezers in Nederland er genoeg van hebben. “De Nederlander komt terug op de eerste plaats”, zei hij. “Nederland heeft hoop… de bevolking van Nederland zal zijn land terugkrijgen en de tsunami van vluchtelingen en immigranten zal beperkt blijven.”

Tegelijkertijd, zei hij, is het resultaat een enorme verantwoordelijkheid en moest de partij haar best doen om ervoor te zorgen dat de hoop van het Nederlandse volk werkelijkheid wordt. “We zullen moeten samenwerken met andere partijen”, zegt hij. “Wij kunnen niet genegeerd worden.”

Het tellen van de stemmen. Foto: Esther Zwennes

De alliantie GroenLinks/PvdA, onder leiding van voormalig Europees commissaris Frans Timmermans, heeft 25 zetels behaald, acht toevoegingen aan het huidige totaal van de twee partijen. Het was ook de grootste partij in Amsterdam, Groningen, Leeuwarden en Utrecht, waar de PVV traditioneel weinig steun heeft.

De VVD, die de zekere winnaar leek, staat op de derde plaats met 24 zetels.

Timmermans beloofde in een emotioneel geladen toespraak ‘de democratie te zullen verdedigen’, direct nadat hij Geert Wilders had gefeliciteerd met zijn overwinning. Timmermans brulde boven het lawaai van een juichende menigte uit: “Wij zullen de rechtsstaat verdedigen. De rechtsstaat is heilig voor ons.”

Pleidooi voor de supporters

Hij begon zijn toespraak met een oproep aan zijn aanhangers om voor elkaar te zorgen. “Houd elkaar stevig vast. In Nederland laten we niemand gaan”, zei hij. “Als je de komende dagen in jouw buurt, op school, op je werk mensen tegenkomt die na vanavond vragen: ‘Hoor ik hier nog?’ zeg dan tegen hen: ‘Ja’.

“En doe mij een plezier en zeg meteen: GroenLinks-PvdA heeft dit samenwerkingsverband gevormd zodat wij tegen jullie kunnen zeggen: ‘Wij staan ​​achter je‘. In Nederland is iedereen gelijk. Het maakt niet uit waar je wiegje stond, het wiegje van je ouders of het wiegje van je grootouders. Je hoort er absoluut bij.”

Rob Jetten, leider van D66, zei dat ondanks Wilders pogingen om milder over te komen in zijn campagne, “zijn extreme ideeën nog steeds op de achtergrond aanwezig zijn”. D66 won negen zetels, ruim minder dan het huidige totaal van 24, maar beter dan verwacht.

Maar, zegt Jetten, ook de VVD heeft schuld. De partij koos ervoor om de coalitie in de zomer ‘over de ruggen van vluchtelingen’ te laten instorten. De VVD heeft “de deur geopend” voor de PVV door de politiek van intolerantie te normaliseren”.

Politicoloog Leone de Jong van de Rijksuniversiteit Groningen zegt tegen de NOS dat Jetten gelijk had door de VVD deels de schuld te geven. “De VVD heeft het kabinet laten vallen over migratie, maar dat thema is opgeëist door de PVV en mensen geven de voorkeur aan het origineel”, zei ze.

Dilan Yesilgöz omringd door verslaggevers. Foto: S Boztas

VVD-leider Dilan Yesilgöz ontkende dat haar partij een “tactische fout” had gemaakt door de weigering van Mark Rutte om met de partij van Geert Wilders samen te werken te laten vallen. ‘Ik denk het niet. We hebben de hele tijd gezegd dat dit gaat over de zorgen van mensen die zich niet gehoord voelen”, zegt ze tegen de NOS. “Als je ze blijft negeren, het kabinet is niet voor niets gevallen, dan krijg je dit. Dat is hier het probleem.”

Nu 98% van de stemmen geteld is, zal de nieuwe Tweede Kamer er zo uitzien, met de resultaten van de partijen voor 2021 tussen haakjes.

VVD: 24 (34)
PVV: 37 (17)
GL/PvdA: 25 (17)
NSC: 20 (0)
D66: 9 (24)
CDA: 5 (15)
BBB: 7 (1)
Volt: 2 (3)
PvdD: 4 (6)
ChristenUnie: 3 (5)
SGP: 3 (3)
FvD: 3 (8)
SP: 5 (9)
Denk: 3 (3)
JA21: 1 (3)
BVNL: 1
50+ 0: (1)
BIJ: 0 (1)

Blijf op de hoogte van de rest van de evenementen van woensdagavond met een kijk terug op ons liveblog.

Wilt u uw mening geven over de verkiezingsuitslag? Stuur dan een e-mail naar redactie@financieel.com.nl.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert