FINANCIEEL.com

De energierekening zal stijgen naarmate het prijsplafond stijgt en de prijzen stijgen

De energierekening zal stijgen naarmate het prijsplafond stijgt en de prijzen stijgen

Foto: Depositphotos.com

Grote energiebedrijven zijn begonnen hun klanten met variabele contracten te waarschuwen voor de gas- en elektriciteitstarieven van volgend jaar, en velen zullen te maken krijgen met hogere rekeningen. nieuwswebsite Nu.nl heeft gerapporteerd.

De prijsstijging is het gevolg van de onrust op de internationale gasmarkten en een verhoging van de gasbelasting die het kabinet vanaf januari doorvoert. Daarnaast vervalt ook het prijsplafond van de overheid op de energierekening.

De regering voert de gasbelasting in om mensen te stimuleren over te stappen op elektriciteit, maar dit kan veranderen afhankelijk van de uitkomst van de regeringscoalitiegesprekken. Ook de Eerste Kamer moet het plan nog goedkeuren en zal in december stemmen.

De verhoging van de accijns op gas zal met 11 cent oplopen tot de prijs van een kubieke meter, ongeveer € 11 per maand voor de gemiddelde gebruiker. volgens onderzoek via vergelijkingswebsite Energievergelijk.nl. Bovendien vervalt in januari het prijsplafond van € 1,45 per kubieke meter voor maximaal 1.200 kubieke meter gas per jaar.

De elektriciteitskosten zullen volgend jaar waarschijnlijk iets dalen voor klanten met variabele tarieven en zowel Vattenvall als Essent zeggen dat ze ruim onder het plafond van € 0,40 zullen blijven voor maximaal 2.900 kWh.

In Nederland hebben zo’n vier miljoen mensen een variabel contract, maar steeds meer mensen stappen over op een vast tariefsysteem. En volgens onderzoek van Essent beseft zo’n 25% van de mensen niet dat het prijsplafond volgend jaar wordt opgeheven.

“De afschaffing van het energieprijsplafond in januari 2024 vormt een aanzienlijke uitdaging voor de Nederlandse huishoudens, waarbij de stijgende gasprijzen worden aangedreven door marktinstabiliteit en hogere belastingen”, zegt Koen Kuijper van energievergelijk.nl. Dit onderstreept de urgentie voor consumenten om hun energiecontracten opnieuw te beoordelen.”

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Nederlandse Nieuwsdienst niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij verslag doen van zaken die volgens u belangrijk zijn en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert