FINANCIEEL.com

De eerste ODI-eeuw voor Singh houdt de wereldbekercricketdroom levend

De eerste ODI-eeuw voor Singh houdt de wereldbekercricketdroom levend

Korte scores: Nederland 362 voor 7 (Vikramjit Singh 110, Barresi 97, Bilal 3-75) versloeg Oman 246 voor 6 (Ayaan 105*, Shoaib 46, Dutt 3-31) met 74 runs op de DLS-methode

Nederland hield zijn 50-over WK-droom levend door Oman met 74 runs te verslaan in Harare, maar de marge was niet genoeg om ze langs Zimbabwe en Schotland te katapulteren op netto run rate.

Om zich te kwalificeren heeft Oranje dinsdag nodig dat Zimbabwe verliest van Schotland en moet het dan donderdag met een enorme voorsprong winnen van de Schotten.

Als Zimbabwe wint, voegen de gastheren zich bij Sri Lanka als de twee kwalificatietoernooien voor het paradepaardje in India in oktober.

Na het verliezen van de toss op een bewolkte en stormachtige maandagochtend, hielp Vikramjit Singh’s eerste ODI-eeuw, gevolgd door een aanvallende 97 van Wesley Barresi, Nederland om hun op een na hoogste ODI-totaal van 362-7 te posten in een door regen geteisterde 48-over innings.

Als reactie hierop werd Oman beperkt tot 246-6, aangevoerd door Ayaan Khan’s eerste ODI honderd en de beste cijfers van de Nederlandse off-spinner Aryan Dutt van 3-31. Tegen de tijd dat hun innings in de 44e over door slecht licht voortijdig werd beëindigd, had de Aziatische kant 74 punten achterstand op de Duckworth-Lewis-Stern-methode (DLS) par-score van 320.

Openers Singh en Max O’Dowd zetten opnieuw de toon aan de top met een stand van 117 runs en legden de basis voor een sterke finish nadat ze een indringende nieuwe-bal-spreuk hadden overleefd.

Bedek schijven

Singh’s beste slag in zijn carrière kenmerkte zich door zijn kenmerkende coverdrives, bezuinigingen en been-side pulls die hem elf vieren en twee zessen opleverden. Barresi, aan de andere kant, miste bijna zijn tweede internationale ton, maar zijn inning van 65 ballen werd doorspekt met tien vieren en drie zessen.

Het duo hechtte evenveel belang aan het rennen tussen de wickets, een deugd die een kenmerk is van het merk cricket dat Nederland de afgelopen jaren heeft gespeeld, als aan het raken van grenzen met uitstekend gebruik van hun voeten.

“Het is een van onze KPI’s, we moeten 22 tweeën uitvoeren. We rennen graag veel met z’n tweeën. Het zet andere teams onder druk en [helps us] wees met opzet weg, ‘vertelde Vikramjit Singh op een persconferentie.

“Ik heb lang op mijn honderd gewacht, dus het voelt goed om hem na 23 beurten te krijgen”, voegde hij eraan toe.

Bas de Leede (39 van 19 ballen) en Saqib Zulfiqar (33 van 17 ballen) zorgden vervolgens voor het laatste vuurwerk bij de dood met snelle cameo’s, waarbij ze elf grenzen deelden. Het hielp dat de Omaanse bowlers maar liefst 36 extra’s bowlen en werden geplunderd voor 165 runs in de laatste 14 overs.

Toen het veld vlakker werd, ontsloeg Dutt de in vorm zijnde slagman Kashyap Prajapati, de centurion van Oman tegen Zimbabwe, en Mohammad Nadeem goedkoop aan weerszijden van de vervangende aanvoerder van Oman, het wicket van Aqib Ilyas op Ryan Klein om de Aziatische tegenhangers terug te brengen tot 102-4 binnen 20 overs van de achtervolging.

Alle hoop op een ineenstorting en een mogelijke stijging van de netto run rate voor de Nederlanders werden de bodem ingeslagen toen Ayaan Khan en Shoaib Khan 112 runs toevoegden voor het vijfde wicket, het hoogste partnerschap van hun ploeg tijdens de WK-kwalificatiewedstrijden.

Ayaan Khan bracht uiteindelijk zijn eeuw op, met elf vieren en twee zessen, maar was niet zonder geluk nadat hij driemaal in het veld was gevallen en ongeslagen bleef op 105.

De laatste Super Six-wedstrijd van Nederland is op donderdag 6 juli tegen Schotland.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert