FINANCIEEL.com

D66-leider Sigrid Kaag stopt met politiek vanwege impact op gezin

D66-leider Sigrid Kaag stopt met politiek vanwege impact op gezin

Sigrid Kaag praat met verslaggevers na de val van het kabinet. Foto: Phil Nijhuis ANP

D66-leider en minister van Financiën Sigrid Kaag heeft besloten zich na de volgende Tweede Kamerverkiezingen terug te trekken uit de politiek, daarbij verwijzend naar de negatieve impact van haar baan op haar gezin.

Kaag, die na een carrière bij de VN bij D66 kwam, vertelde Trouw in een interview op woensdag dat de vele bedreigingen en online haatberichten die ze ontvangt “zijn tol eisen van de kinderen”.

Met name Kaag wordt aangevallen door extreemrechts, die haar een “heks” hebben genoemd, wat ertoe leidde dat demonstranten met fakkels bij haar thuis opdoken en haar begroetten op vergaderingen.

In mei zeiden haar dochters, die in het buitenland waren opgegroeid, in een televisie-interview dat ze wensten dat hun moeder een andere baan zou doen.

“Als ik terugkijk… Ik kwam in 2017 terug naar Nederland omdat ik echt dacht dat ik iets kon bereiken en goed kon doen, maar ik heb te veel van ze gevraagd”, vertelde ze aan de krant. “Ik denk niet dat ik het een tweede keer van ze kan vragen.”

Kaag zei nog niet te weten wat ze gaat doen als ze Den Haag verlaat.

Klimaatminister Rob Jetten, D66-fractievoorzitter Jan Paternotte en minister van Defensie Kajsa Ollongren zijn getipt als mogelijke opvolgers om de verkiezingscampagne van D66 te leiden.

De stemming zal waarschijnlijk in november plaatsvinden.

Door het besluit van Kaag krijgen drie van de vier partijen in de huidige coalitie nieuwe leiders. VVD-leider en premier Mark Rutte stapt op als er een nieuw kabinet is beëdigd, net als CDA-leider en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert