Chinese bedrijven uitgesloten van aanbesteding om aan belangrijke netwerkprojecten te werken

By Jernst van Waal

Windparken in de Noordzee bij IJmuiden. Foto: Pixabay

Chinese bedrijven moeten worden uitgesloten van deelname aan aanbestedingen om belangrijke delen van het nationale elektriciteitsnet te exploiteren vanwege het potentiële risico voor de nationale veiligheid, zei minister van Energie Rob Jetten in een verklaring. antwoord op vragen van parlementsleden.

Wijzigingen in de wetgeving op het gebied van elektriciteitsvoorziening zorgen ervoor dat netbeheerder Tennet, dat voor 100% in handen is van de staat, elke deelname aan contracten door bedrijven die als risicovol worden beschouwd, kan stopzetten.

Vorig jaar stopte het ministerie van Economische Zaken de aanbesteding van twee grote netaansluitprojecten op zee vanwege het ‘potentiële veiligheidsrisico’, de Financieel Dagblad gemeld.

Een woordvoerder van Tennet zei tegen de krant dat er geen sprake was van ingrijpen door de overheid. Tennet had zelf om opheldering gevraagd over hoe om te gaan met Chinese bedrijven die inschrijven op delen van de infrastructuur die als essentieel worden beschouwd, aldus de woordvoerder.

‘Het kabinet is zich terdege bewust van de risico’s van mogelijke ongewenste inmenging in de Europese energiestructuur’, zegt Jetten tegen Kamerleden. Het is echter niet zo dat alle Chinese producten en diensten per definitie een risico vormen voor de nationale veiligheid, stelt hij.

Chinese bedrijven spelen geen grote rol in het Nederlandse net, aldus het FD, maar hebben aandelen gekocht in netbeheerders in Portugal, Griekenland en Italië.