FINANCIEEL.com

“Centrumrechts kabinet is mogelijk”, Omtzigt houdt opties open

“Centrumrechts kabinet is mogelijk”, Omtzigt houdt opties open

NSC-campagneleider Pieter Omtzigt tijdens het debat. Foto: Vincent Jannink ANP

Pieter Omtzigt, leider van de nieuwe partij NSC, heeft gezegd dat een centrumrechts kabinet een optie zou zijn voor de volgende regering na de algemene verkiezingen van 22 november.

Een coalitie van zes partijen met de VVD, BBB, CDA, SGP en JA21 zou volgens de laatste peilingen 76 van de 150 zetels halen. Maar een minderheidskabinet met de VVD en BB zou ook een optie zijn, zei hij tijdens een interview aan de Universiteit Twente.

Op de vraag waarom hij zo happig was op een minderheidskabinet, zei Omtzigt dat veel partijleiders het parlement als een belemmering beschouwen. “Je maakt afspraken in het kabinet van de premier en dwingt die vervolgens door de Kamer… en dat moet anders.

Later nuanceerde Omtzigt zijn standpunt en zei op sociale media dat een hele reeks verschillende coalities een optie is.

“We wachten de resultaten af ​​en kijken in welke coalitie we het grootste deel van ons programma kunnen realiseren”, zei hij. “De kernpunten zijn goed bestuur; financiële zekerheid voor gezinnen, grenzen aan migratie en woningbouw.”

De NSC en de rechts-liberale VVD liggen momenteel nek-aan-nek in de peilingen, terwijl de GroenLinks/PvdA-alliantie daar marginaal achter staat.

Omtzigt heeft nog niet gezegd of hij premier wil worden als zijn partij na de verkiezingen de grootste is.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Nederlandse Nieuwsdienst niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij verslag doen van zaken die volgens u belangrijk zijn en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert