Campagnevoerders tegen roken roepen winkels op te stoppen met de verkoop van sigaretten

By Jernst van Waal

Foto: DutchNews.nl

Artsen en liefdadigheidsinstellingen voor kanker hebben de druk op winkels opgevoerd om te stoppen met de verkoop van sigaretten en andere tabaksproducten voorafgaand aan een parlementair debat over het antirookbeleid.

Artsen, kankerpatiënten en vertegenwoordigers van meer dan 20 ziekenhuizen ondertekenden een brief van KWF Kankerbestrijding waarin ze eisen dat alle verkopen per direct worden stopgezet.

‘Wij vinden het onbegrijpelijk dat supermarkten, buurtwinkels en tankstations een product verkopen dat zoveel schade aanricht’ de brief zei:.

Volgend jaar wordt een verbod op de online verkoop van tabaksproducten van kracht en mogen supermarkten na 2024 geen sigaretten meer verkopen, maar krantenwinkels en andere kleine winkeltjes mogen ze wel tot 2030 in voorraad houden.

Wij vinden het onbegrijpelijk dat supermarkten, ‘gemakswinkels’ en tankstations een product verkopen dat zoveel schade berokkent,

De brief was gericht aan grote supermarkten als Albert Heijn en Jumbo, maar ook aan oliemaatschappijen, die tankstations bezitten, en winkelketens als Bruna en Primera. Kruidenier Lidl stopte in 2021 met de verkoop van tabaksproducten.

Verslavingsspecialist Robert van de Graaf zei dat het ‘schijnheilig’ was van andere supermarkten om ‘deze dodelijke producten te blijven verkopen terwijl ze doen alsof ze gezond en duurzaam zijn’.

Later deze week debatteren parlementsleden over anti-rookmaatregelen.