FINANCIEEL.com

Buikvet niet BMI “betrouwbare indicator voor gezondheid”, zeggen experts

Buikvet niet BMI “betrouwbare indicator voor gezondheid”, zeggen experts

Foto: Depositphotos.com

Nieuwe richtlijnen op basis van een herbeoordeling van gezondheidsrisico’s zullen leiden tot betere manieren om de verschillende oorzaken van obesitas te behandelen, heeft het overkoepelende gezondheidspartnerschap PON gezegd.

Ruim de helft van de Nederlandse volwassen bevolking heeft overgewicht en 14% is zwaarlijvig.

De richtlijnen voor de aanpak van het steeds groter wordende zwaarlijvigheidsprobleem zijn sinds 2008 niet gewijzigd, zegt PON-voorzitter Liesbeth van Rossum tegen omroep NOS.

Van Rossum zei dat op basis van onderzoek obesitas nu ook in verband kan worden gebracht met kanker, vruchtbaarheidsproblemen en gewrichtsproblemen, maar ook met diabetes en hartaandoeningen.

De nieuwe richtlijnen zullen zich richten op een andere manier om obesitas te diagnosticeren. Een persoon zijn BMI (body mass index) wordt niet langer gezien als een betrouwbare indicator van gezondheidsrisico’s, aldus Van Rossum. “Zelfs bodybuilders kunnen een te hoge BMI hebben. Het is de hoeveelheid vet, en met name buikvet, die gezondheidsproblemen veroorzaakt”, zei ze.

Ook de samenwerking tussen zorgorganisaties en maatschappelijk werkers moet worden versterkt, aldus PON, om de sociale en psychologische aspecten van obesitas aan te pakken.

De focus ligt niet alleen op levensstijlkeuze, aldus de organisatie, maar op factoren die gewichtstoename kunnen bevorderen, zoals armoede.

De richtlijnen worden volgend jaar geïntroduceerd, inclusief trainingen voor gezondheidswerkers om de nieuwste inzichten op het gebied van obesitas te leren kennen. “Ze moeten in een eerder stadium met mensen kunnen praten over serieuze gewichtstoename, maar op een respectvolle manier”, aldus Van Rossum.

Ook pleit PON voor een belasting op suiker en het goedkoper maken van gezonde voeding.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert