FINANCIEEL.com

Boerenschutter schuldig bevonden aan drie moorden, levenslang veroordeeld

Boerenschutter schuldig bevonden aan drie moorden, levenslang veroordeeld

Rechtbanktekening van John S. Illustratie: Aloys Oosterwijk ANP

De man die in mei 2022 twee mensen doodschoot bij een dagcentrum voor gehandicapten in Albasserdam, is levenslang veroordeeld voor de moorden, en voor de moord op een schoenmaker in Vlissingen twee dagen eerder.

De officier van justitie had een gevangenisstraf van 30 jaar geëist, gevolgd door behandeling in een psychiatrische kliniek.

Maar de Rotterdamse rechtbank zei dat de combinatie geen veilige terugkeer naar de gewone samenleving garandeerde en dat levenslang “in dit geval de enige passende straf” is.

“Je was twee minuten op de boerderij, twee minuten waarin je de wereld voor veel mensen op zijn kop zette… je gruwelijke misdaden brachten enorm veel leed”, zei de rechter tijdens de veroordeling van vrijdag.

S werd schuldig bevonden aan drie moorden, twee wapenpogingen, bedreigend gedrag en illegaal wapenbezit.

S., 39 en afkomstig uit Oud-Alblas, een dorp nabij Dordrecht, schoot in mei 2023 een hulpverlener en een 16-jarig meisje dood op de boerderij en verwondde twee andere mensen ernstig. Later bleek dat hij een schoenmaker twee dagen eerder in Vlissingen om zijn nieuwe wapen uit te testen.

S was zelf patiënt geweest op de boerderij, maar mocht in 2017 geen sessies bijwonen nadat bleek dat hij daar een relatie had met een jong meisje.

Hij vertelde de rechtbank tijdens de hoorzitting van May dat ‘ik weet dat ik erachter sta.’ Hij vertelde de rechtbank dat hij jarenlang beelden in zijn hoofd had gezien van zelfmoord en andere mensen.

Momenteel betekenen levenslange gevangenisstraffen in Nederland precies dat, maar sinds 2016 kunnen zaken na 25 jaar worden beoordeeld op mogelijke vrijlating.

Er zitten momenteel zo’n 35 gevangenen levenslang in Nederlandse gevangenissen, onder wie een aantal bendemoordenaars en Mohammed Bouyeri, die filmmaker Theo van Gogh in 2004 vermoordde.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert