Site pictogram Financieel.com

Boeren hebben een groot gebrek aan vertrouwen in overheid, zegt Remkes

Dutch News brings daily news from The Netherlands in English

Johan Remkes gaat na de bijeenkomst in gesprek met verslaggevers. Foto: Jeroen Jumelet

Er is een grote vertrouwenscrisis onder de boeren in Nederland die dieper gaat dan het probleem van stikstofvervuiling, vertelde regeringsonderhandelaar Johan Remkes aan verslaggevers na een ontmoeting met landbouworganisaties op vrijdag.

Dit gebrek aan vertrouwen in de overheid komt volgens hem onder meer door het gebrek aan concreet beleid en de manier waarop problemen, zoals de stikstofproblematiek, al jaren worden omzeild.

Het heeft te maken met de opeenstapeling van regelgeving in de afgelopen jaren, het gevoel bij boeren dat vragen niet worden beantwoord en het gevoel in de bredere agrarische sector dat onvoldoende erkenning wordt gegeven voor de vorderingen die al gemaakt zijn’, aldus Remkes. .

Desalniettemin was de bijeenkomst volgens Remkes buitengewoon constructief. De afgevaardigden ‘hielden hun kritiek niet in’ en dat was mijn verzoek, zei hij. De gesprekken, zei hij, gingen niet over het oplossen van de patstelling, maar over ‘elkaar leren kennen’.

Remkes is door de regering ingeschakeld om te proberen de vrede te herstellen tussen boeren, die zeggen dat ze oneerlijk worden behandeld, en de regering, die de landbouwsector radicaal wil herzien om de stikstofgerelateerde vervuilingsdoelstellingen te verlagen in overeenstemming met het EU-beleid.

De gesprekken van vrijdag waren de eerste sit-down ontmoeting tussen de twee partijen sinds de boerenprotesten enkele weken geleden uitbraken.

De gesprekken, gehouden in Utrecht, gaan over het overbruggen van de kloof tussen het voornemen van de regering om de vervuiling door stikstof in 2030 met 50% te verminderen en de onwil van boeren om de omvang van hun kuddes te verkleinen en sommige boerderijen helemaal te sluiten.

Later deze maand worden ook milieugroeperingen, gemeenten en provincies en andere organisaties uitgenodigd om hun zegje te doen.

Mest

Radicale boeren en hun achterban zijn de afgelopen weken betrokken geweest bij het dumpen van mest en landbouwafval op snelwegen, uit protest tegen de nog niet concrete plannen van de regering.

Vrijdag was het de provincie Zuid-Holland die aan de ontvangende kant waren van ernstige bedreigingen voor het verwijderen van de omgekeerde nationale vlaggen die een symbool zijn geworden van steun voor de boeren.

De vlaggen vormen een gevaar voor het verkeer, aldus de gemeente, die de bedreigingen heeft gemeld aan de politie. De naam van het bedrijf dat het werk uitvoert, is geheim gehouden om te voorkomen dat het het mikpunt van bedreiging wordt, zoals eerder gebeurde toen aannemers werden ingeschakeld om asbest op te ruimen dat door boeren en hun supporters op de wegen werd gedumpt.

Ook op vrijdag, politie gearresteerd een 32-jarige man uit Groningen op verdenking van het dumpen van afval op de snelweg bij Frieschepalen op 27 juli en het in brand steken van asbesthoudend afval op de A7 bij Marum enkele dagen later.

Een automobilist die het puin inreed, was ongedeerd, maar zijn auto was afgeschreven. Door het storten zijn zeker drie ongevallen veroorzaakt.

Mobiele versie afsluiten