FINANCIEEL.com

Bevriezing van de rente op studieleningen is nu geen optie: minister

Bevriezing van de rente op studieleningen is nu geen optie: minister

De bibliotheek van de Universiteit Delft. Foto: Depositphotos.com

Het zal technisch niet mogelijk zijn om de rente op studieleningen volgend jaar te bevriezen op het niveau van dit jaar, heeft minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf tegen de Kamerleden gezegd.

Een meerderheid van de parlementsleden had tijdens de postbegrotingsdebatten in september vóór het bevriezen van de rente gestemd. Studenten die vijf jaar geleden de universiteit of hogeschool hebben verlaten, betalen momenteel 0,46% rente, maar dat zal door de stijging van de huurprijzen op de kapitaalmarkt stijgen naar 2,56% in 2024.

De minister zei echter dat aanpassing van de IT-systemen tegen januari onmogelijk zou zijn en dat januari 2026 de vroegste datum is waarop dit zou kunnen gebeuren. Ook zou het niet mogelijk zijn om op tijd wetgeving aan te nemen die de verandering legaal maakt, zei hij.

Dijkgraaf heeft toegezegd de kwestie nader te zullen onderzoeken in het kader van een tweede motie vorige week voorbijgegaan waarin werd opgeroepen tot een verlaging van de rente op studieleningen.

Dat zou gefinancierd worden door bezuinigingen op de 30%-regeling die aan een klein aantal internationale werknemers wordt betaald, aldus het amendement van Kamerlid Pieter Omtzigt.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Nederlandse Nieuwsdienst niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij verslag doen van zaken die volgens u belangrijk zijn en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert