FINANCIEEL.com

Bayer in de beklaagdenbank wegens vermeende ellende met sterilisatie-implantaten

Bayer in de beklaagdenbank wegens vermeende ellende met sterilisatie-implantaten

Ongeveer 700 Nederlandse vrouwen hebben een class action-rechtszaak aangespannen tegen Bayer, omdat ze beweren dat een sterilisatie-implantaat van de Duitse farmaceutische gigant hen ernstige gezondheidsproblemen heeft bezorgd, waaronder schade aan hun baarmoeder en eileiders.

De vrouwen, verenigd in een stichting van 1700 andere vrouwen die allemaal het Essure-sterilisatie-implantaat kregen, willen een schadevergoeding van tussen de € 10.000 en € 40.000 per stuk, de dagvaarden geserveerd aan Bayer specificeert. In totaal steunen ook 16 zorgverzekeraars de claim.

Als dat lukt, zou Bayer zo’n 40 miljoen euro aan schadevergoeding moeten betalen.

Een eerdere poging om tot een schikking te komen met Bayer, die aansprakelijkheid ontkent, liep op niets uit, zegt advocaat Martijn van Dam, die de stichting zal vertegenwoordigen in de rechtbank. Financieel Dagblad.

Het implantaat werd in 2017 van de markt gehaald, zogenaamd vanwege een gebrek aan commercieel succes. Inmiddels hadden zo’n 30.000 Nederlandse vrouwen de implantaten gekregen, waarvoor geen operatie nodig was, als vorm van permanente anticonceptie.

Bayer liet aan het FD weten de dagvaarding te hebben ontvangen en verklaarde nog steeds overtuigd te zijn van de veiligheid van het apparaat en een “robuust verweer” te zullen voeren.

Nederland is het eerste Europese land dat een massaclaim heeft ingediend over het Essure-implantaat. In de Verenigde Staten schikte Bayer tienduizenden zaken met betrekking tot het implantaat, betaalde ongeveer $ 1,6 miljard aan schadevergoeding, maar erkende nooit aansprakelijkheid.

Problemen die naar verluidt door het Essure-implantaat worden veroorzaakt, zijn onder meer ontstekingen als gevolg van allergische reacties op het metaal in het implantaat en schade aan organen doordat het implantaat losraakt.

Gynaecoloog Bas Veersema, die aanvankelijk pleitte voor het gebruik van het implantaat, zal naar verwachting een belangrijke rol spelen in de proef. Veersema twijfelde later aan de veiligheid van Essure nadat hij zo’n 700 vrouwen had geopereerd, en zei dat verkalking de implantaten effectief in nagels veranderde.

De Stichting zei dat bij ongeveer 40.000 vrouwen de implantaten al zijn verwijderd. Sommigen hadden een operatie nodig waarbij ook hun eileiders en in sommige gevallen hun baarmoeder moesten worden verwijderd.

Class action-wet

De Stichting maakt gebruik van een wet die in 2020 in werking is getreden en die het makkelijker maakt om massaclaims in te dienen, en zal worden gefinancierd door schadefinancieringsorganisatie Redbreast op basis van “no cure no pay”.

Bayer verschijnt op 2 augustus voor het eerst in Utrecht. “De vrouwen willen gerechtigheid, ze zijn er niet voor het geld”, zegt Van Dam, die “een langdurige juridische strijd” verwacht.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert