ASML verwacht ondanks de spanningen tussen de VS en China de omzet met 25% te verhogen

By Jernst van Waal

Een ASML cleanroom waar een euv machine in elkaar wordt gezet. Foto: ASML

Chiptechnologiebedrijf ASML uit Veldhoven verwacht dit jaar een omzetgroei van 25%, ondanks de dalende vraag en druk vanuit de Verenigde Staten om de handel met China aan banden te leggen.

ASML boekte een omzet van € 21,2 miljard in 2022 en € 6,4 miljard in het laatste kwartaal, een omzetstijging van 14% over het jaar. Het verwacht vergelijkbare cijfers te behalen in het eerste kwartaal van 2023, voordat het in de tweede helft van het jaar aantrekt.

CEO Peter Wennink zei dat de recente daling van de vraag weinig invloed had gehad op de activiteiten van het bedrijf omdat het machines produceert die worden gebruikt door chipproducenten en waarvan de productie langer duurt dan de verwachte duur van de recessie.

De winst van ASML daalde marginaal van € 5,9 miljard in 2021 naar € 5,6 miljard vorig jaar, maar het bedrijf verhoogde zijn dividend met 5,5% tot € 5,80 per aandeel.

ASML was vorige week het onderwerp van gesprekken tussen premier Mark Rutte en de Amerikaanse president Joe Biden tijdens het bezoek van Rutte aan Washington.

De VS oefenen druk uit op Nederland om zich te houden aan zijn beleid om de verkoop van chips die voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt aan China te blokkeren, maar de Nederlanders aarzelen om eraan te voldoen, niet in de laatste plaats omdat 15% van de export van ASML naar China gaat.