FINANCIEEL.com

Asielzoekers betwisten ‘lawaai’-boete voor wietprotest

Asielzoekers betwisten ‘lawaai’-boete voor wietprotest

Een asielzoeker vecht boetes aan voor het maken van een “luidruchtig” protest in een asielcentrum en het maken van foto’s van een gewonde man om hem te helpen hulp te krijgen, en zegt dat ze onevenredig zijn en een schending van zijn grondwettelijke rechten.

De dertiger uit Syrië, die vroeg om met zijn initialen MA te worden aangeduid, beweerde voor de rechtbank dat asielorganisatie COA twee boetes van naar schatting rond de € 100,- ten onrechte had opgelegd.

Hij verscheen woensdag op een hoorzitting in Groningen om te protesteren tegen de boetes voor incidenten op 28 maart en 16 april dit jaar, die plaatsvonden op een tijdelijke asiellocatie in Den Haag.

Bij het eerste incident, zo hoorde de rechtbank, waren hij en zo’n 35 mensen ’s middags aan het “staken” in een openbare ontvangstruimte omdat ze de locatiemanager wilden spreken over de voorwaarden. Ze sloegen met lepels op pannen, wat volgens de asielorganisatie COA een “mid-impact” overtreding van de huisregels was, op een niveau van drie op 11, waarbij “lichte schade” werd veroorzaakt in termen van geluidsoverlast. Het legde hem en vier anderen een boete op van € 12,95 aan verminderde toelage voor vier weken.

Huisregels

Bij een tweede incident nam de man foto’s van de handblessure van een andere asielzoeker na een ongeval en stuurde deze naar een Nederlandstalige contactpersoon, nadat de man 100 minuten had gebloed, om hem te helpen dringende ziekenhuiszorg te krijgen. Dit werd ook beschouwd als een overtreding van de “huisregels” in het centrum, en hij kreeg een boete met verlaagd wekelijks “zakgeld”, zei het door de staat gefinancierde COA in gerechtelijke documenten.

Hoewel de rechter zei dat de rechtbank alleen kon beslissen of de boetes al dan niet correct waren opgelegd, vertelde de asielzoeker de rechter dat zijn acties waren ingegeven door wanhoop tegen ondermaatse omstandigheden.

“Het niveau van de gang van zaken in het kamp is ver onder een respectabel niveau, er zijn slechte omstandigheden en slechte behandeling, en niemand luistert naar onze klachten”, zei hij tegen de rechtbank, via een Arabische tolk. “Als we iemand van de administratie vragen, zeggen ze dat we met de directeur moeten praten.

“Niemand durfde erover te praten. We hebben actie ondernomen om kenbaar te maken dat er problemen zijn voor de bewoners. Voordat ik hier kwam, had ik veel dromen. Ik heb geen hoop meer.

“Elke bewoner heeft zijn eigen verhaal, zorgen over de vernietiging van hun hoop, ambities, verwachtingen. In ons kamp zijn er zoveel protesten en drie mensen hebben geprobeerd zelfmoord te plegen.”

Pannen met een lepel

Hij beweerde dat bewoners 13 maanden hadden geprobeerd contact op te nemen met hun locatiemanager, eerst hadden gecontroleerd of er iemand beschikbaar was op andere verdiepingen en vervolgens op de begane grond waren gaan protesteren. Zijn advocaat, Pim Fischer, zei dat dit een vrij toegankelijke ruimte was en lang niet in de buurt van woonruimte voor zo’n 370 asielzoekers op de bovenste verdiepingen.

“Potten en pannen werden van boven gehaald waar een keuken was”, zei Fischer tegen de rechtbank. “Het kan niet zo zijn dat dit andere asielzoekers stoorde. Potbonzen is de klassieke manier waarop protesten ontstaan, bijvoorbeeld in Chili. Dit is een uiting van protest, een pan met een lepel.”

De asielzoeker vertelde de rechtbank dat administratieve medewerkers en beveiligers het goed opnamen. “De mensen dansten van de administratie en beveiliging op ons geluid – of ‘lawaai'”, zei hij. “Het enige wat we wilden was een gesprek met de directeur om onze klachten kenbaar te maken. Maar… tot op de dag van vandaag heeft niemand hem ontmoet.’

Een advocaat van het COA, die Nederlands Nieuws haar naam niet wil geven, zegt dat de huisregels van de rechtbank bedoeld zijn om de privacy en veiligheid van werknemers en andere asielzoekers te beschermen. “Het COA heeft een groep van 400 mensen en moet zorgen voor hun veiligheid”, zegt ze. “De gedragsregels zijn een interpretatie van maatschappelijke normen…Daarom hebben we huisregels, en deze meneer heeft ze overtreden. Wat betreft geluid hebben veel mensen zoveel problemen, voor hen kan geluid een trigger zijn en daar zijn de huisregels voor.

“Privacy in het algemeen is een groot goed en het is verboden om opnames te maken van arbeiders, bewoners en bezoekers. Meneer zegt toestemming te hebben gehad, maar dit was helemaal niet het geval.”

Het COA heeft geen bewijzen overgelegd van klachten van bewoners over geluidsoverlast van het incident of videomateriaal van beide incidenten, hoewel wordt aangenomen dat de locatie over eigen camera’s beschikt.

verwijderd

De asielzoeker zei dat hij eerst beelden van een gewonde man had verwijderd die – zo zei hij – gemaakt waren met toestemming van de man en een aanwezige beveiliger. Bewijzen hiervan heeft hij niet overgelegd.

Hij vertelde de rechter dat hij één dossier uit de “prullenbak” van zijn telefoon had gehaald toen hij een boete kreeg. De afbeelding van de bloedende hand van een man, een met bloed bevlekte doek en meerdere bloedvlekken op de vloer werd in de rechtszaal getoond.

Ongeveer 20 asielzoekers en sympathisanten woonden de hoorzitting bij met migrantenbelangenvereniging MiGreat.

Fischer vertelde Nederlands Nieuws dat dit de eerste bekende zaak was met boetes in verband met een protest. “We erkennen dat mensen het recht hebben om te protesteren”, zei hij tegen Dutch News. “Ze maakten te veel lawaai tijdens het protest. U kunt wel protesteren tegen de leefomstandigheden, maar geen lawaai maken? Wat jij [the COA] doen is in strijd met de Nederlandse wet. Iedereen heeft het recht om te demonstreren in Nederland. We zullen zien of het legaal is – huisregels boven de wet plaatsen.”

Roos Ymeka, voorzitter van MiGreat, zei dat de boetes in haar ogen “erg raar en fout” waren. Ze vertelde aan Nieuwsuur dat klokkenluidersrechten ook zwaarder zouden moeten wegen dan huisregels.

Nieuws heeft contact opgenomen met het COA om een ​​reactie te vragen. Over zes weken wordt een uitspraak verwacht.

Aanvullende rapportage Lauren Comiteau

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert