Amsterdam onthult nieuwe coalitie, met focus op gelijke kansen

By Jernst van Waal

Rutger Groot Wassink, Reinier van Dantzig en Marjolein Moorman bij de presentatie. Foto: Dingena Mol ANP

Het nieuwe coalitiebestuur van Amsterdam werd woensdagochtend formeel onthuld en beloofde zich te concentreren op gelijke kansen, een duurzame toekomst en verantwoorde groei.

Drie partijen – de PvdA, GroenLinks en D66 – zijn overeengekomen om voor een tweede ambtsperiode de handen ineen te slaan, met een directie bestaande uit zes vrouwen en drie mannen.

‘Amsterdam gaat maatschappelijke en financiële moeilijke jaren tegemoet’, stellen de drie partijen in een gezamenlijke verklaring. ‘De manoeuvreerruimte is erg krap en we moeten keuzes maken.’

Onder de beleidsmaatregelen woensdag onthuld ochtend waren een toezegging om € 60 miljoen te investeren in het versterken van achtergestelde delen van Noord, Nieuw-West en Zuidoost, een besluit om een ​​enorm nieuw bibliotheekcomplex te bouwen in Zuidoost in plaats van in het financiële district van de Zuidas, en een offensief van € 32 miljoen om de woning te verbeteren isolatie.

Prestigeprojecten, zoals een fietsbrug over het IJ en de uitbreiding van het metrostelsel langs de Zuidas, kunnen echter in gevaar komen. Eerst gaat de nieuwe gemeentesecretaris Hester van Buren in gesprek met de rijksoverheid om erachter te komen wat er centraal gefinancierd kan worden na 2026, als de forse bezuinigingen op de gemeentelijke uitgaven aanstaande zijn.

Belastingen

In de plannen is een verhoging van de onroerendgoedbelasting opgenomen, maar met hoeveel is nog niet bekend. ‘De onroerendgoedbelasting van Amsterdam ligt ver onder het gemiddelde in Nederland en we brengen ze in lijn met de andere grote steden’, zegt PvdA-leider en onderwijschef Marjolein Moorman.

De afvalstoffenheffing wordt iets verlaagd en op zaterdag in Buitenveldert en 24 uur per dag in de binnenstad wordt betaald parkeren ingevoerd.

De toeristenbelasting zal niet omhoog gaan tenzij de stad geconfronteerd wordt met een echt tekort aan contanten en de administratie blijft gekant tegen de wens van de burgemeester om niet-ingezetenen te weren uit de cannabiscafés van de stad.

‘Het is een illusie te denken dat we in Amsterdam de internationale drugscriminaliteit alleen kunnen aanpakken’, zegt GroenLinks-leider Rutger Groot Wassink.

huisvesting

De doelstelling van het vorige kabinet om 7.500 nieuwe woningen per jaar te bouwen blijft intact, waarvan 40% gereserveerd wordt voor mensen met de laagste inkomens.

Tijdelijke huisvesting en prefab bouwen zullen deel uitmaken van de mix en in sommige nieuwbouwprojecten zal prioriteit worden gegeven aan de lokale bevolking.

‘Huisvesting moet de hele stad ten goede komen’, zegt D66-leider Reinier van Dantzig, die de woningportefeuille overneemt. Hij hoopt dat het verminderen van de bureaucratie meer ontwikkelaars zal aanmoedigen om in nieuwe ontwikkelingen te investeren.