FINANCIEEL.com

Amersfoort is de Europese stad van het jaar, zeggen stadsexperts

Amersfoort is de Europese stad van het jaar, zeggen stadsexperts

Amersfoort vermaakt de inwoners graag met interessante kunst. Foto: Paul Peeters

Van alle steden in Europa is Amersfoort in Nederland de beste stad als het gaat om het zorgen voor het “welzijn en geluk” van haar burgers, althans volgens de jury van de Britse denktank Academy of Urbanism.

Van maatregelen om het autogebruik te beperken tot het aanbieden van betaalbare woningen van goede kwaliteit, Amersfoort stond bovenaan de lijst, aldus het rapport. Rutger Dijksterhuis, hoofd citymarketing Amersfoort, kreeg de opdracht Prijs voor Stedenbouw woensdag in Londen samen met vertegenwoordigers van de tweede plaats Estepona in Spanje en Exeter in Engeland.

“De jury beoordeelde Amersfoort op haar huisvesting en bevolking en hoe die twee zich verhouden. En we hebben veel te bieden, met zowel eeuwenoud als modern erfgoed dat mensen van buiten de gemeentegrenzen aantrekt”, zegt een opgetogen Dijksterhuis tegen de krant. Telegraaf.

“Amersfoorters zijn doorgaans bescheiden over hun stad, maar deze prestigieuze onderscheiding is een erkenning dat er hier veel is om trots op te zijn.”

Ranglijsten in overvloed

Rankings voor leefbare steden zijn er in alle soorten en maten. Als je op zoek bent naar een goede balans tussen werk en privé, dan heeft Nederland minstens twee steden die met de goederen komen, volgens Forbes. Amsterdam en Rotterdam (niet Amersfoort) komen op de 12e en 20e plaats, terwijl Auckland, Nieuw-Zeeland de eerste plaats inneemt.

Als het om de fietsvriendelijkste steden gaat, krijgt Nederland zijn verdiende loon, aldus de krant Global Cities Bicycles-index. Utrecht krijgt de beste cijfers voor de overlevingskansen van fietsers, met Amsterdam op de vijfde plaats.

Maar als je een expat bent, is Helsinki de plek waar je naartoe moet, gevolgd door Lausanne en Bern, volgens de Reis ver en wijd studie, dat is. Amsterdam sluipt er zomaar binnen, op de 20e plaats.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Nederlandse Nieuwsdienst niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij verslag doen van zaken die volgens u belangrijk zijn en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert