Ambtenaren pleiten voor uitstel van nieuwe planningswet voor start 2023

By Jernst van Waal

Foto: DutchNews.nl

Ambtenaren pleiten ervoor dat nieuwe wetgeving die het bouwvergunningsproces in Nederland moet versnellen, wordt uitgesteld omdat er niet genoeg tijd is om deze tegen de deadline van januari 2023 naar behoren uit te voeren.

De nieuwe regelgeving moet de huidige overvloed aan 26 wetten met betrekking tot bouwvergunningen vervangen, die betrekking hebben op geluid, milieu-impact, veiligheid en andere zaken zoals de hoogte van de voorgestelde constructie.

Het doel van de wetgeving, die wordt beschreven als de grootste herziening van het rechtssysteem sinds de totstandkoming van de grondwet in 1848, is om sneller en gemakkelijker huizen te bouwen op een voormalig industrieterrein of een fabriek om te bouwen tot woningen.

Het staat ook centraal in de toezegging van minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting om in 2030 tot één miljoen nieuwe woningen in Nederland te bouwen.

Maar regeringsfunctionarissen vertelden Nieuwsuur dat het niet duidelijk zal zijn of de nieuwe wetgeving pas in oktober van kracht wordt, en dat is niet genoeg tijd om de juiste voorbereidingen te treffen om deze slechts drie maanden later te implementeren.

Dit betekent dat niemand weet welk systeem begin volgend jaar in gebruik zal zijn, en dat betekent dat alle bouwprojecten via beide systemen moeten worden uitgevoerd, wat volgens hen extra kosten en tijdrovende administratieve rompslomp met zich meebrengt.

Tientallen nationale en lokale functionarissen en onafhankelijke adviseurs hebben Nieuwsuur laten weten dat er te veel vragen zijn rond de nieuwe wet, met één waarschuwing dat de impact onderwerp zal zijn van de ‘volgende parlementaire enquête’.