FINANCIEEL.com

750 boeren hebben zich aangesloten bij het opkoopprogramma voor stikstofvervuiling

750 boeren hebben zich aangesloten bij het opkoopprogramma voor stikstofvervuiling

Varkens op een fabrieksboerderij. Foto: Depositphotos.com

Ruim 750 boeren hebben een aanvraag ingediend voor opname in het aanbod van de overheid om ze uit te kopen en het probleem van de stikstofvervuiling te helpen verminderen. RTL Nieuws woensdagmiddag gemeld.

Maar het zal nog maanden duren voordat duidelijk wordt of het plan van de aftredende regering in de praktijk kan worden gebracht en dat de boeren daadwerkelijk moeten sluiten in ruil voor geld, aldus de omroeporganisatie.

Er werken twee verschillende schema’s naast elkaar. De LBV-regeling is bedoeld voor alle varkens-, pluimvee- en melkveehouderijen die dichtbij ecologisch kwetsbare gebieden liggen, terwijl het LBV+-programma bedoeld is voor veehouderijen die zijn gedefinieerd als piekvervuilers.

Zo’n 215 boeren hebben zich voor beide regelingen aangemeld, zo blijkt uit cijfers van de overheid. In totaal zullen ongeveer 3.000 boerderijen in aanmerking komen voor betalingen tot 120% van de waarde van hun bedrijf als ze sluiten.

De regering heeft 975 miljoen euro uitgetrokken om de regeling te financieren, wat neerkomt op 325.000 euro per boerderij als iedereen die daarvoor in aanmerking komt zich aanmeldt, maar de ministers aanvaarden dat de meerderheid ervoor zal kiezen om niet op te geven.

Aanvragen voor de LBV-regeling moeten eind deze week worden ingediend en voor de LBV+ begin april volgend jaar.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Nederlandse Nieuwsdienst niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij verslag doen van zaken die volgens u belangrijk zijn en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert