60-plussers aangespoord om coronavirusvaccin aan te vullen naarmate nieuwe gevallen toenemen

By Jernst van Waal

Een test- en vaccinatiecentrum in Amsterdam. Foto: DutchNews.nl

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers heeft het grote publiek opgeroepen zich aan de basisregels voor het coronavirus te houden en riep de 60-plussers die nog geen tweede boostervaccinatie hebben gehad op om zich te melden.

Tot nu toe heeft slechts 40% tot 59% van de mensen die recht hebben op een vierde vaccinatie (herhaalprik) het aanbod hebben aangenomen, afhankelijk van waar ze wonen.

Extra maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan zijn nog niet nodig, zei de minister tegen verslaggevers na een bijeenkomst van de ministers die was bijeengeroepen om de stijgende besmettingsgraad te bespreken.

Het aantal positieve tests dat is geregistreerd door testcentra van de regionale gezondheidsraad, die zich richten op verplegend personeel en mensen die een officieel document nodig hebben om te reizen, is de afgelopen week met 70% gestegen en er zijn ook meer mensen met ernstige klachten in het ziekenhuis opgenomen.

Door de verhoging worden de basisregels weer relevanter, aldus Kuipers. ‘Was je handen, ventileer gesloten ruimtes en houd waar mogelijk afstand’, zei hij. Mensen moeten ook bijzonder voorzichtig zijn in de buurt van mensen met een kwetsbare gezondheid.

De minister zegt niet verrast te zijn door de stijging van het aantal gevallen omdat ‘we weten dat het virus niet weg is’. De impact van de opflakkering op het ziekenhuispersoneel en het ziekteverzuim is momenteel echter de meest dringende reden tot bezorgdheid, zei hij.