23% van de Nederlanders onder de 40 vindt de holocaust een mythe of overdreven

By Jernst van Waal

Nederlandse Joden stappen in een deportatietrein naar Auschwitz. Foto Wikimedia Commons

Zo’n 12% van de Nederlandse volwassenen gelooft dat de Holocaust een mythe was of dat het aantal vermoorde Joden sterk overdreven is en nog eens 9% twijfelt, blijkt uit een onderzoek onder zo’n 2000 mensen door een internationale organisatie die Holocaustoverlevenden steunt.

De Claims Conference, die de bevindingen omschrijft als schokkend en verontrustend, zegt dat het cijfer zelfs nog hoger is onder de 40-jarigen, waarbij 23% zegt dat de Holocaust een mythe was of dat het dodental overdreven was.

Meer dan de helft van de respondenten van het onderzoek van de Amerikaanse organisatie wist niet dat er zes miljoen Joden werden vermoord en 29% denkt dat het dodental onder de twee miljoen lag.

Lees de volledige resultaten, in het Engels

De onderzoekers vroegen de respondenten ook of het acceptabel is om neo-nazi-opvattingen te steunen. Ongeveer 22% van de jongeren onder de 40 en 12% van het totale aantal respondenten zei van wel.

Meer dan 70% van de joodse bevolking van Nederland werd naar concentratiekampen gedeporteerd. Niettemin noemde 53% van alle respondenten en 60% van de jongeren onder de 40 hun land niet als een plaats waar de Holocaust plaatsvond.

Bovendien wist 27% van de ondervraagden niet dat Anne Frank stierf in een concentratiekamp.

‘Enquête na enquête, we blijven getuige zijn van een afname van de kennis en het bewustzijn over de Holocaust. Even verontrustend is de trend naar ontkenning en verdraaiing van de holocaust’, zei Gideon Taylor, voorzitter van de Claims Conference, in een persverklaring.

‘Om deze trend aan te pakken, moeten we wereldwijd meer aandacht besteden aan Holocausteducatie op onze scholen. Als we dat niet doen, zal ontkenning spoedig zwaarder wegen dan kennis, en zullen toekomstige generaties niet worden blootgesteld aan de cruciale lessen van de Holocaust.’

Uit het onderzoek bleek wel dat tweederde van de Nederlandse respondenten het ermee eens is dat Holocaustonderwijs verplicht moet zijn op school. En 77% zei dat het belangrijk is om deels over de Holocaust te blijven onderwijzen, zodat het niet nog een keer gebeurt.

Eerder onderzoek

aldus Trouw het laatste soortgelijke onderzoek in Nederland werd uitgevoerd in 2018 en ontdekte dat een derde van de 1.500 ondervraagde tieners geen idee had wat de Holocaust eigenlijk betekende.

Marc van Berkel, hbo-docent uit Arnhem en Nijmegen, vertelde de krant dat de achteruitgang van geschiedenislessen op scholen mogelijk een rol heeft gespeeld.

‘Zo’n 65% van de leerlingen studeert helemaal geen geschiedenis meer na de leeftijd van 15 jaar’, zei hij.

Nederlandse minister van Justitie Dilan Yesilgoz beschreef de bevindingen van het onderzoek als ‘schokkend en buitengewoon ernstig’. ‘We hebben veel te doen en het moet snel gebeuren’, zei ze verder Twitteren.