FINANCIEEL.com

200 boeren melden zich aan voor uitkoopregeling tegen vervuiling

200 boeren melden zich aan voor uitkoopregeling tegen vervuiling

Een protest op een veld in Friesland tegen de stikstofreductieplannen van de overheid. Foto: Depositphotos

Tot nu toe hebben zo’n 200 boeren aangegeven dat ze graag uitgekocht willen worden door de overheid nieuw gelanceerde regeling om op stikstof gebaseerde vervuiling terug te dringen.

De regeling, die boeren recht geeft op maximaal 120% van de waarde van hun eigendom, werd twee weken geleden gelanceerd en werd door minister Christianne van der Wal omschreven als “enorm aantrekkelijk”.

Ambtenaren zeggen dat de huidige cijfers geen betrouwbare indicatie zijn van interesse in de regeling, omdat het voor het eerst werd aangekondigd in maart en veel boeren in de coulissen hebben gewacht om zich aan te melden.

Boeren in de buurt van Natura 2000-gebieden zijn het belangrijkste doelwit van de uitkoopregeling, aangezien de regering ernaar streeft de niveaus van stikstofverbindingen, zoals ammoniak en lachgas, vóór 2030 met 50% en tegen 2035 met 74% te verminderen.

In totaal zullen tussen de 800 en 900 sterk vervuilende landbouwbedrijven zich moeten aansluiten bij de regeling om de overheidsdoelstellingen te halen. Zo’n 3.000 grote vervuilers en 8.000 andere boerderijen komen in aanmerking.

Meer dan de helft van de meest vervuilende bedrijven staat in Gelderland, waar een groot deel van de veehouderij geconcentreerd is.

De regering heeft € 975 miljoen uitgetrokken om de regeling te financieren, wat overeenkomt met € 325.000 per boerderij als iedereen die in aanmerking komt zich aanmeldt, maar de ministers accepteren dat de meerderheid ervoor zal kiezen om niet op te geven.

Er is nog eens 500 miljoen euro gereserveerd om de 8.000 boeren uit te kopen die niet als “piekvervuilers” worden beschouwd, maar toch willen sluiten.

Andere maatregelen om de stikstofverontreiniging op landbouwbedrijven tegen te gaan, zullen waarschijnlijk worden uitgesteld tot na de kabinetsformatie.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert