Buitenlandse toeristen blijven weg in de vroege zomer

By Jernst van Waal

[

Buitenlandse toeristen en hun gerommel blijven weg. Foto: DutchNews.nl

Het buitenlands toerisme is volgens het statistiekbureau niet massaal teruggekeerd naar Nederland.

In het tweede kwartaal van dit jaar, traditioneel een drukke periode, verbleven zo’n acht miljoen toeristen in Nederlandse accommodaties.

Hoewel dit tijdens de coronacrisis in 2020 meer dan het dubbele is, is het toerisme niet terug op het oude niveau. Ten opzichte van het recordjaar 2019 waren de cijfers tussen april en juni dit jaar 39% lager, vooral door een gebrek aan buitenlandse toeristen.

In tegenstelling tot wat sommigen denken, is het toerisme in Nederland altijd grotendeels binnenlands geweest. Zo waren er in het tweede kwartaal van 2019 7,46 miljoen Nederlandse overnachtende toeristen, tegen 5,94 miljoen buitenlanders.

Maar in dezelfde periode dit jaar kwamen slechts 851.000 mensen uit andere landen om te overnachten in Nederland, vergeleken met 7,34 miljoen inwoners.

Volgens de CBS, zijn Nederlandse bezoekers veel vaker geneigd om campings en vakantiehuizen te kiezen voor hun reizen, en hotels hebben van 2019 tot 2021 te maken gehad met een daling van 52% in gebruik – met een daling van 82% in hotelovernachtingen in Amsterdam.

Daling buitenlands toerisme (donkerblauw) Grafisch: CBS

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl bedankt alle gulle lezers die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com