Tough Love – Het harde maar essentiële advies als u een succesvol klein bedrijf wilt runnen – deel 1

Ik heb in mijn tijd zes kleine bedrijven gehad en ben ze allemaal begonnen met bijna geen financiering, maar heb ze allemaal voor een aanzienlijk bedrag verkocht. Ik heb veel fouten en beoordelingsfouten gemaakt, maar ben er toch in geslaagd om door te komen, zelfs als de kansen tegen mij waren. Sommige fouten die ik maakte waren te wijten aan slecht advies, dat ik normaal kreeg van een zogenaamde ‘expert’. Deze ‘experts’ zijn zelden betrokken geweest bij kleine bedrijven en geloven dat een graad in marketing hen de juiste antwoorden heeft gegeven. Ze hadden niet meer ongelijk kunnen hebben.

Hoewel ik waarschijnlijk een boek zou kunnen schrijven over advies voor kleine bedrijven, dacht ik dat het voor lezers gemakkelijker zou zijn om kleine hapklare adviezen op te volgen; regels van kleine bedrijven, zo u wilt. Of u nu een grasmaaibedrijf, een kledingwinkel of een computerreparatiebedrijf runt, deze regels zijn van toepassing en essentieel voor uw succes. Dus zonder verder oponthoud, dit zijn mijn eerste vijf fundamentele regels voor kleine bedrijven.

1. Netwerk, netwerk en dan nog een netwerk.

Er is geen betere manier om uw product of dienst te verkopen dan face-to-face. De meeste netwerkevenementen worden lokaal georganiseerd en zijn gratis bij te wonen, dus het is een ongelooflijk kosteneffectieve manier om potentiële nieuwe klanten te ontmoeten. Denk er logisch over na: zou je eerder een product of dienst kopen van iemand die je lokaal hebt ontmoet of van een bedrijf aan de andere kant van het land dat je net een e-mail heeft gestuurd?

2. Vertrouw absoluut NIEMAND.

Dit advies is altijd zeer controversieel, maar geloof me, sentiment in het bedrijfsleven kan je je niet veroorloven. Klanten die zeggen dat ze je volgende week zullen betalen, leveranciers die morgen een levering beloven, behandelen ze allemaal als leugenaars. Als je die houding aanneemt, heb je al een back-upplan voor de keren dat je gelijk kreeg. Om confrontaties over dit beleid te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat u strikte zakelijke voorwaarden hanteert waarvan uw leveranciers en klanten op de hoogte zijn voordat u ermee instemt om zaken te doen.

3. Uw concurrentie is uw grootste kans.

Je kunt gewoon niet genoeg weten over je concurrentie. Doorzoek hun website, hun brochures, hun advertenties, elk stukje marketingmateriaal dat ze gebruiken. Maak een lijst van alles wat je leuk vindt aan wat ze doen en alles wat je niet doet, peil vervolgens de mening van je vrienden en familie om hun mening te peilen. Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar de realiteit is dat u er alleen maar voor hoeft te zorgen dat u het beste van al uw concurrenten combineert, terwijl u al hun vermeende zwakke punten vermijdt.

4. Leen geen geld tenzij het absoluut moet.

Schulden zijn als een ziekte, het zal uw bedrijf verteren en uiteindelijk vernietigen. Hoewel ik zes zeer succesvolle bedrijven heb gehad, heb ik ook één bedrijf gehad waar ik gewoon niet aan de slag kon. Gelukkig omdat het schuldenvrij was, slaagde ik erin om het gewoon te sluiten en opnieuw te beginnen. Als je materiaal nodig hebt, huur of leen het dan waar je maar kunt. Heeft u panden, onderhuur of werkzaamheden vanuit uw garage nodig. Doe wat u praktisch kunt doen om te voorkomen dat u iemand geld verschuldigd bent. Wanneer u overweegt geld te lenen, denk dan altijd bij uzelf: ‘Wat zou er gebeuren als mijn bedrijf volgende maand zou sluiten, hoe zou ik deze schuld dan terugbetalen?’

5. Personeel – De spanning en de afvoer.

Denk geen moment dat iemand die u in dienst heeft ook maar iets om uw bedrijf zal geven; dat zullen ze niet. Medewerkers verwachten een snelle en regelmatige betaling, ze verwachten betaald te worden als ze ziek zijn, ze verwachten betaald te worden tijdens hun vakantie, ze verwachten training, ze verwachten altijd geprezen en gemotiveerd te worden, dat is alles waar ze om geven. Kortom, uw personeel is uw grootste verantwoordelijkheid en kan het leven uit u en uw bedrijf zuigen. Neem geen personeel in dienst, tenzij u echt te veel zelf doet en als u extra arbeid nodig heeft, schakel dan tijdelijk uitzendpersoneel in voor ondergeschikte taken of besteed meer veeleisende taken uit aan een ander bedrijf.

Ik hoop oprecht dat je het bovenstaande advies nuttig vond en als een deel ervan een beetje hard lijkt, is dat omdat het runnen van een klein bedrijf harde besluitvorming vereist. Je hebt niet de luxe om continu fouten te kunnen maken, want niemand zal er zijn om je rug te dekken.

Blijf op de hoogte voor deel 2 van mijn serie adviezen voor kleine bedrijven.