Test uw kennis over kredietscore

Kredietprofiel, score, beoordeling: als je overweegt een woonkrediet af te sluiten, zijn dit belangrijke termen waar je meer over moet weten.

Wat is een kredietscore?

Alle kredietactieve mensen hebben een profiel. Dit is een samenvatting van uw geschiedenis met elke kredietverstrekker waarmee u ooit te maken hebt gehad, en dient als een overzicht van hoe goed u uw rekeningen hebt beheerd, zoals aflossingen van leningen, achterstallige schulden, hoe vaak u om krediet hebt gevraagd en de soorten van leningen of kredieten die u hebt aangevraagd, en de frequentie van uw aanvragen.

Hoe het werkt?

Kredietrapportageproviders vatten uw profiel samen in iets dat een kredietscore wordt genoemd. De score ligt tussen 0 en 1200, waarbij hoe hoger het getal, hoe groter de kans dat u een lening kunt terugbetalen. Kredietverstrekkers kijken naar uw kredietprofiel en scoren om meer te weten te komen over uw kredietgeschiedenis en -gedrag, en beoordelen of u een nieuwe lening kunt aangaan. Deze informatie stelt kredietverstrekkers gerust dat u goed bent in het terugbetalen van geld aan degenen van wie u heeft geleend – u bent dus een cliënt met een ‘laag risico’.

Een goede score maakt het niet alleen waarschijnlijker dat u goedkeuring krijgt voor uw aanvraag voor een woningkrediet, maar het betekent ook dat u in aanmerking komt voor een betere rente. De keerzijde van de medaille is natuurlijk dat als je een slechte score hebt, je minder snel in aanmerking komt voor nieuwe leningen. Dit beschermt de geldschieter en mensen met een lage score tegen het afsluiten van extra leningen, zichzelf overbelasten en meer schulden aangaan. Kortom, u moet een goede kredietscore hebben om uw aanvraag voor een woningkrediet te laten goedkeuren.

Het is daarom een ​​goed idee om eerst uit te zoeken wat uw credit score is voordat u een lening aanvraagt, en uzelf de tijd te geven om deze te verbeteren voordat u een kredietverstrekker benadert.

Hoe u uw score kunt controleren?

Een geweldige plek om uw onderzoek te starten, is de MoneySmart-site van ASIC. U kunt een gratis kredietscorebeoordeling krijgen van een aantal online providers, die worden vermeld op de MoneySmart-site.

Hoe je score verbeteren?

Het verbeteren van uw credit score begint met kijken naar uw huidige financiële situatie en manieren om deze te verbeteren. Door een goede kredietpositie in te nemen voordat u een lening aanvraagt, kunt u de kans vergroten dat u wordt goedgekeurd.

U kunt uw score verbeteren door:

  • uw creditcardlimieten verlagen

  • meerdere persoonlijke leningen en/of creditcards consolideren

  • uw kredietaanvragen beperken

  • op tijd je huur en rekeningen betalen

  • uw hypotheek en andere leningen op tijd betalen

  • elke maand uw creditcard volledig afbetalen

Wees voorbereid en ken uw credit score om verrassingen te voorkomen.