Van Gaal: Oranje gaf balbezit te gemakkelijk weg tegen Noorwegen

By Jernst van Waal

[

Erling Braut Haaland schiet Noorwegen op een voorsprong van 20 minuten ondanks de tackle van Virgil van Dijk. Foto: NTB/Stian Lysberg Solum via AP

Louis van Gaal zei dat zijn spelers de bal te goedkoop weggaven tijdens het 1-1-gelijkspel in Oslo, waardoor hun WK-kwalificatiecampagne op het spel stond.

Noorwegen ging in de 20e minuut met 1-0 voor toen spits Erling Braut Haaland een schot onder Justin Bijlow perste, maar vlak voor rust gelijk maakte toen Davy Klaassen een voorzet van Georginio Wijnaldum van dichtbij omzette.

Haaland had na de rust de meeste kans om de wedstrijd te winnen toen zijn schot op de paal terugkeek, al floot Denzel Dumfries in de slotminuten een goede kans voor het doel.

‘We speelden niet om niet te verliezen, we speelden om te winnen’, zei Van Gaal. ‘Dat is niet gebeurd en dat kwam vooral omdat we balbezit verloren in situaties waar we dat niet hadden moeten doen.’

Van Gaal gaf toe dat zijn team moeite had om Haaland in bedwang te houden, maar gaf zijn verdedigers niet de schuld van het resultaat. ‘Ik toch’ [Stefan] de Vrij speelde echt een fantastische wedstrijd’, zei hij. ‘We kunnen geloven dat dit Nederlandse team wereldklopper is, maar dat is niet het geval.’

Oranje kreeg een onverwachte boost toen groepsleider Turkije in de 98e minuut een 2-1 voorsprong inleverde om gelijk te trekken met Montenegro.

De resultaten betekenen dat er slechts één punt verschil is tussen de vier beste teams in Groep G, met Turkije nog steeds aan de leiding op acht, gevolgd door Nederland, Noorwegen en Montenegro, allemaal op zeven.

Oranje speelt nu zaterdag thuiswedstrijden tegen Montenegro en aanstaande dinsdag tegen Turkije. Vier van hun resterende zes wedstrijden zijn thuis, en de campagne wordt afgesloten met de return tegen Noorwegen op 16 november.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl bedankt alle gulle lezers die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com