PSV houdt 100% record in Alkmaar, Ajax foutloos op tweede plek

By Jernst van Waal

[

Olivier Boscagli viert zijn spectaculaire opener voor PSV tegen AZ. Foto: ANP/Ed van de Pol

PSV Eindhoven handhaafde hun 100% start van het Eredivisie-seizoen met een indrukwekkende 3-0 overwinning in Alkmaar.

Franse verdediger Olivier Boscagli opende de score met een 35-yard houwitser die langs een statige Peter Vindahl Jensen vloog en debuteerde in het doel van AZ. Invaller Yorbe Vertessen scoorde de tweede na 69 minuten voordat hij voor Ritsu Doan zorgde voor de derde.

Ajax ging foutloos op de tweede plaats want ze wonnen met 2-0 bij PEC Zwolle, dat nog steeds wacht op hun eerste doelpunt in het seizoen 2021/22. Sebastian Haller scoorde beide doelpunten in een saaie wedstrijd die vooral memorabel was voor het debuut van Ajax’ ‘Three Little Birds’ uittenue.

EEN memorabel last-minute doelpunt van Twentse Robin Pröpper ontkende Utrecht de kans om het tempo aan de top vast te houden. De verdediger draaide aan de rand van het gebied voordat hij het net vond met een dippend schot vanuit een krappe hoek.

‘Ik scoor niet veel met mijn linkervoet, maar het was een kwestie van mikken op de bovenhoek en hopen dat die werd binnengetikt of erin ging’, zei Pröpper na afloop.

Pas gepromoveerde teams Cambuur Leeuwarden en Go Ahead Eagles zorgden voor een doelpuntenfestijn toen Cambuur terugkwam van 1-0 achter dankzij twee goals van Tom Boere. De Friese kant scoorde vier keer in 11 minuten om het spel in de tweede helft om te draaien.

NEC Nijmegen miste een gouden kans op de derde overwinning op rij toen Willem II-doelman Jorn Brondeel na een kwartier van het veld werd gestuurd omdat hij de bal buiten het strafschopgebied speelde. Maar vierde keus keeper Connor van den Berg wist de nul te houden als de Tilburgers hebben een punt weggeslepen.

Sparta wint

Vitesse Arnhem-aanvoerder Danilo Doekhi keerde terug van een onderbreking van een maand met een hamstringblessure om zijn eerste doelpunt voor de club te maken en 2-1 zege bij RKC Waalwijk dat bracht de Arnhemse kant naar de negende plaats. Yann Gboho scoorde de winnaar in de tweede helft nadat Saïd Bakari de gelijkmaker had gemaakt.

Sparta Rotterdam eindigde bij de onderste drie met hun eerste zege van de campagne tegen Fortuna Sittard. De ploeg van Henk Fraser kwam binnen een half uur twee doelpunten voor via Bryan Smeets en Lennart Thy.

Mats Seuntjens trok er al vroeg in de tweede helft één terug, maar Sparta had het laatste woord toen de 18-jarige Emanuel Emegha de lange bal van Smeets vastgreep en zijn eerste profdoelpunt binnenstuurde.

De ‘derby van het noorden’ tussen Groningen en Heerenveen eindigde helemaal recht nadat Cyril Ngonge halverwege de tweede helft een corner binnenkopte voor Heerenveen. De thuisploeg stond bij de rust met 1-0 voor dankzij de 19e minuut staking van Tibor Hallovic.

Resultaten

zaterdag

AZ Alkmaar 0-3 PSV Eindhoven

Cambuur Leeuwarden 5-2 Go Ahead Eagles

PEC Zwolle 0-2 Ajax

Twente Enschede 1-0 Utrecht

zondag

Groningen 1-1 Heerenveen

NEC 0-0 Willem II Tilburg

RKC Waalwijk 1-2 Vitesse Arnhem

Sparta Rotterdam 3-1 Fortuna Sittard

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl bedankt alle gulle lezers die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com