Lof voor ‘hongerig’ Ajax als kampioen met 13-0 mauling van VVV Venlo

By Jernst van Waal

[

Het scorebord toont de 13-0-score in de 87e minuut boven de spelers op het veld.

Het scorebord nadat Larissa Traoré het 13e doelpunt had gepakt. Foto: ANP / Olaf Kraak

Ajax zorgde in het weekend voor een storm in de voetbalwereld en op social media met hun 13-0 uithalen van VVV Venlo.

Commentatoren prees de “honger” van de kampioenen want ze scoorden negen doelpunten in de tweede helft. De zondvloed werd veroorzaakt door het ontslag van VVV-aanvoerder Christian Kum vanwege een hoge tackle op de Braziliaanse vleugelspeler Antony.

‘Pas op Atalanta! Ajax houdt niet in ‘, schreef de Italiaanse sportkrant Gazzetta dello Sport, verwijzend naar de volgende tegenstander van Ajax in de Champions League, Atalanta Bergamo, die dinsdagavond gastheer is voor de Amsterdammers.

Het Duitse voetbaltijdschrift Kicker gaf de schuld aan de ‘dramatische’ ineenstorting van VVV op hun ‘ongelooflijk passief’ verdedigen in de tweede helft, met alleen tweede keus-doelman Delano van Crooij, die 10 reddingen maakte en daarmee een nog grotere marge in de weg stond.

De reactie van Klaas-Jan Huntelaar op het scoren van het 10e doelpunt vanaf de penaltystip in de 76e minuut werd gezien als symbolisch voor de meedogenloze aanpak van Ajax, toen de invaller de bal uit het net pakte en terug rende naar de middencirkel op zoek naar meer. doelen.

‘Dit is voetbal op het hoogste niveau en je moet doorgaan’ zei Ajax-trainer Erik ten Hag. ‘Bij ons team gaat het automatisch, ze lieten zien hoeveel honger je van spelers wilt zien. Nu moeten we er een streep onder trekken en verder gaan. ‘

Sociale media

Op sociale media was er lof voor de flegmatische reactie van het officiële account van VVV Venlo in de tweede helft, toen het de verpletterende realiteit onder ogen kwam met een reeks GIF-afbeeldingen.

Ajax-doelman Andre Onana werd na de wedstrijd geprezen om zijn gebaar toen hij recht op zijn tegenpool af rende en een troostende arm om zijn schouder sloeg. ‘Ik kan me niet herinneren wat Onana zei,’ zei Van Crooij. ‘Ik voelde me zo kapot. Het enige wat ik dacht was: “Ik wil naar binnen” en “Laten we dit alsjeblieft snel wreken”. ‘

‘Ik heb er alles aan gedaan’, voegde de 29-jarige doelman eraan toe, ‘maar de Ajacieden bleven richting mijn doel komen. Ze waren niet te stoppen. Het was als een training voor hen. ‘

De overwinning van Ajax overtrof hun eigen record vanaf 19 mei 1972, toen ze versloegen Vitesse Arnhem met 12-1 in hun oude stadion De Meer. Johan Cruijff scoorde vier en Johan Neeskens en Dick van Dijk sloegen allebei hattricks in de hand in een wedstrijd die ook op 4-0 stond tijdens de rust.

De wedstrijd was ook de 10e verjaardag van een andere beroemde Eredivisie-dreun, toen PSV Feyenoord versloeg met 10-0 op 24 oktober 2010. Ondanks hun dominantie in het vroege seizoen PSV vervaagde in de competitie en eindigde als derde achter Ajax en FC Twente.

Niet alle records werden opgeslokt in de doelpuntsunami van Ajax: hun 9-5 nederlaag tegen Feyenoord in De Kuip op 28 augustus 1960 blijft de hoogst scorende wedstrijd in de Nederlandse profcompetitie.

Bedankt voor je donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze dekking van de coronaviruscrisis uit te breiden tot ’s avonds en in het weekend en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je geen eerlijk en accuraat nieuws en artikelen over alles wat met Nederlands te maken heeft kunnen geven. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u wel, u kunt dit doen via Ideal, creditcard of Paypal.