De Jong bezegelt last-minute uitleenbeurt aan Barcelona nu de transferperiode sluit

By Jernst van Waal

[

Luuk de Jong zat in de selectie voor Euro 2020. Foto: AFP/ Peter De Jong

Voormalig PSV-spits Luuk de Jong wordt voor de rest van het seizoen uitgeleend aan Barcelona in een transferdeadline.

De 31-jarige voegt zich bij landgenoten Memphis Depay en Frenkie de Jong bij de Catalaanse club onder leiding van Ronald Koeman. De Jong is gehuurd van Sevilla als dekmantel voor Antoine Griezmann, die is uitgeleend aan zijn voormalige club Atletico Madrid.

De Jong slaagde er tijdens zijn twee seizoenen bij Sevilla niet in om zich te vestigen als eerste elftalkeus, na vijf succesvolle jaren bij PSV, waar hij 204 doelpunten maakte in 112 optredens.

De clubs hebben de transfer pas meer dan drie uur publiekelijk bevestigd, totdat de transferperiode dinsdag om middernacht werd gesloten.

Andere deals op de laatste dag omvatten de afronding van de langverwachte transfer van Giorgios Giakoumakis naar Celtic voor € 2,5 miljoen. De Griekse spits maakte vorig seizoen ondanks de degradatie van zijn club 26 goals voor VVV Venlo.

VVV, die iets meer dan een jaar geleden slechts € 600.000 betaalde voor de 26-jarige, krijgt 15% van de eventuele doorverkoopvergoeding.

PSV verkocht de 19-jarige spits Mo Ihattaren aan Juventus in een deal waardoor hij in zijn eerste seizoen uitgeleend wordt aan een andere Serie A-ploeg, Sampdoria. Het volgt een moeilijk jaar in Eindhoven voor de middenvelder, die door Roger Schmidt regelmatig aan de kant werd gelaten.

‘Omstandigheden hebben ervoor gezorgd dat Mo niet heeft bereikt waar hij met zijn voetbaltalent duidelijk toe in staat is’, zegt directeur voetbal John de Jong. op de website van de club. ‘We zijn blij dat hij deze transfer heeft afgerond en hopen dat hij zijn potentieel in Italië weet te realiseren.’

PSV was ook inkoper op deadline day en rekruteerde Portugese spits Carlos Vinícius van Benfica.

Feyenoord tekende twee aanvallers, Reiss Nelson van Arsenal en Cyriel Dessers van Genk, in bruikleen en verkocht verdediger Ridgeciano Haps aan Venezia voor naar verluidt € 500.000 – veel minder dan de € 6 miljoen die ze AZ Alkmaar betaalden voor zijn diensten in 2017.

Groningen was de drukste club op de dag van de deadline, met vier spelers, waaronder de 23-jarige Zweedse middenvelder Daleho Irandust, voor €300.000. De noorderlingen verwierven ook Sparta-middenvelder Laros Duarte, de Zweedse verdediger Yahya Kalley van IFK Göteborg en de Tunesische vleugelspeler Sebastian Tounekti van het Noorse Bødo/Glimt.

Twee veelgeprezen acties bleven uit: de Argentijnse verdediger Nicolás Tagliafico blijft bij Ajax nadat een deal met West Ham United niet doorging, terwijl AZ Alkmaar niet wilde voldoen aan de waardering van Heerenveen van 8 miljoen euro voor aanvallende middenvelder Joey Veerman.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl bedankt alle gulle lezers die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com