Chef de mission Vergeer ‘heel trots’ op Paralympische successen

By Jernst van Waal

[

Rogier Dorsman won drie van de 17 gouden medailles in de poule. Foto: SCS/Jurjen Engelsman via ANP

De Nederlandse Paralympische baas Esther Vergeer zei dat ze ‘erg trots’ was op de prestaties van het team na de grootste vangst van gouden medailles in 33 jaar.

Nederland eindigde als vijfde in het algemeen medailleklassement met 25 keer goud, 17 keer zilver en 17 keer brons. Oekraïne, Brazilië, Australië en Italië wonnen in totaal allemaal meer medailles, maar het hoge winstpercentage tilde de Nederlanders boven hen uit.

Vergeer, de zevenvoudig rolstoeltennischampion, schrijf het succes toe aan het focussen op atleten die het waarschijnlijk goed zouden doen. Vijf jaar geleden vertrok een groter Nederlands contingent uit Rio met 17 gouden medailles.

‘Ik kan niet anders zeggen dan heel trots te zijn’, zei ze. ‘Niet alleen met de medailles, maar ook met de kwaliteit die er was.

‘Als we naar de Paralympische Spelen gaan, willen we zo goed mogelijk presteren. De internationale standaarden zijn vaak niet hoog genoeg en zijn meer gericht op deelname. Daar gaat het ons niet om.’

Zwemmer Rogier Dorsman won drie gouden medailles in het zwembad en werd geselecteerd om de vlag te dragen tijdens de slotceremonie. ‘Het was een grote eer voor mij om de nationale vlag te dragen’, zei hij. ‘Twee van mijn races gingen niet zo goed omdat ik fouten maakte, maar als je drie gouden medailles wint en een wereldrecord neerzet, is het zeker gelukt.’

Zeventien van de gouden medailles werden gewonnen in het zwembad, met andere successen in rolstoelbasketbal, tennis, atletiek en wielrennen. In die laatste sport won Jetze Plat een unieke drievoudige triatlon, wegwedstrijd en tijdrit.

De volgende Paralympische Spelen zullen in 2024 in Parijs worden gehouden.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl bedankt alle gulle lezers die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com