Zeldzame vooroorlogse kleurenbeelden tonen vermoorde verzetsleider uit Friesland

By Jernst van Waal

[

Een still uit de beelden

Een stukje zeldzaam kleurenfilmbeeld uit 1939 is opgedoken van vrijwilligers die op zoek zijn naar vijandelijke vliegtuigen tijdens een oefening in Sneek in Friesland.

De beelden kwamen aan het licht toen het Scheepvaartmuseum Sneek was materiaal verzamelen voor een tentoonstelling over de bevrijding van de stad op 15 april 1945.

Een van de mannen op de beelden is Hendrik Jakob Lever, leider van een lokale verzetsgroep. Lever stierf op 8 maart 1945 in concentratiekamp Dachau in Duitsland nadat hij was opgepakt tijdens een nazi-inval in 1943.

Het museum zei dat de afbeeldingen van ‘grote historische waarde’ waren. ‘Het komt zelden voor dat amateurbeelden in kleur zijn opgenomen. Voor de oorlog waren er maar heel weinig mensen die zich kleurenfilm konden veroorloven ‘, aldus een museumwoordvoerder. Het geeft ons ook inzicht in het reilen en zeilen bij het waarnemerskorps. ‘

Het waarnemerskorps bestond uit vrijwilligers en de film laat zien dat de sfeer onder de mannen ‘nogal vrolijk was, met thee en koekjes en heel veel sigaretten’, zei het museum, een beeld bevestigd door een aantekening in het dagboek van een van de vrijwilligers.

‘Het was erg leuk op het dak, met thee en koekjes en sigarenrookjes die de lucht in stegen, maar we werden een beetje nerveuzer toen het uur naderde dat we het geluid van een vliegtuig konden verwachten’, luidt de inzending.

De film is gemaakt door Gerrit Krommendijk, een drukker uit Sneek, mogelijk op verzoek van een andere drukker Koos Flach, die te zien is terwijl hij zijn cabriolet naar de observatiepost rijdt.

De film is in de familie Flach gebleven en was uitgeleend aan het museum voor de duur van de tentoonstelling die wegens coronavirus is afgelast. Het werd woensdag echter gepresenteerd tijdens een lezing die online bij de lokale omroep kon worden bijgewoond Omrop Fryslân zei.

Bedankt voor je donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en artikelen over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u wel, u kunt dit doen via Ideal, creditcard of Paypal.