Watts omhoog: het Nederlandse elektriciteitsnet is op volle capaciteit

By Jernst van Waal

[

Foto: DutchNews.nl

Volgens Daan Schut, hoofd transitie bij netbeheerder Alliander, kampt het Nederlandse elektriciteitsnet de komende jaren met grote capaciteitsproblemen.

‘We hebben de afgelopen jaren te veel gekeken naar duurzame energie en te weinig naar de infrastructuur’, zegt Schut Nieuwsuur actualiteitenprogramma op donderdag. Hij zegt dat er zowel te veel vraag is naar de bestaande infrastructuur als soms te veel elektriciteit beschikbaar is, vanwege de prevalentie van windparken en zonnepanelen.

Nederland gebruikt 108 miljard kilowattuur elektriciteit per jaar en heeft van oudsher een van de best beoordeelde elektriciteitsnetten ter wereld, en lagere prijzen dan de buurlanden België en Duitsland. Maar naarmate de bevolking van het land groeide, nam de vraag naar energie gestaag toe.

In 2020 kwam een ​​kwart van die elektriciteit uit groene bronnen, zoals zonne-energie en biomassa. De rest wordt opgewekt uit kolen, aardgas en kernenergie.

Te veel elektriciteit

Sinds enkele jaren is er een drang naar groenere energie om de klimaatverandering tegen te gaan. Vorig jaar, de Nederlandse regering versnelde de sluiting van de laatste kolencentrale in het land en ze zullen allemaal tegen 2030 worden gesloten.

Echter, de productie van elektriciteit uit groene bronnen, windparken en zonnepanelen, duwt soms een overvloed aan elektriciteit op het net. Er zijn overheidssubsidies om bijvoorbeeld zonnepanelen op particuliere daken te plaatsen en het Nederlandse systeem koopt elektriciteit terug tegen een tarief dat gelijk is aan de verkoopprijs.

Wat de overheid niet heeft gedaan, zegt Schut, is het stimuleren van elektrische opslagcapaciteit. ‘Je moet ook opslag subsidiëren, zoals een batterij in een zonnepark. Congestie is op specifieke plaatsen. Met batterijen kun je het ook lokaal oplossen’, zegt hij tegen Nieuwsuur.

Ook is er naar verluidt een tekort aan arbeidskrachten. De sector heeft de komende jaren 3.500 nieuwe technici nodig om aan het elektriciteitsnet te werken en daarvoor zijn volgens Schut te weinig mensen gekwalificeerd.

In het donker

Netbeheerder Liander maakte in juli bekend dat in twee delen van Amsterdam – de gebieden Buiksloterham en Overhoeks in Amsterdam-Noord en het Westelijke Havengebied – de maximale capaciteit op het net is bereikt.

Gisteren maakte het bedrijf bekend dat er nieuwe problemen zijn ontstaan ​​in Gelderland, Flevoland, Noord-Holland en Friesland.

‘In Gelderland en de Flevopolder loopt het hoogspanningsnet tegen de limiet aan voor het terugleveren van elektriciteit. De hoogspanningsstations en aansluitingen in dit gebied bereiken hun maximale limiet van wat er getransporteerd kan worden’, zegt netbeheerder TenneT in een verklaring.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com