VN-commissie waarschuwt dat ‘gepolariseerd politiek debat’ in Nederland racisme aanwakkert

By Jernst van Waal

[

Black Lives Matter-actievoerders in Enschede in 2020. Foto: Depositphotos.com

Nederland boekt vooruitgang in het aanpakken van rassenongelijkheid, maar heeft nog een lange weg te gaan, zei het VN-Comité voor de uitbanning van rassendiscriminatie deze week.

Etnische minderheden worden nog steeds gediscrimineerd op het gebied van onderwijs, gezondheid, werkgelegenheid, sociale zorg en huisvesting, etnische minderheden in Nederland, aldus de bevindingen door het VN-Comité voor de uitbanning van rassendiscriminatie (CERD).

Het rapport zei dat het huidige politieke klimaat deels verantwoordelijk is voor de toename van de raciale spanningen, en merkte op dat ‘het politieke debat over immigratie gepolariseerd is en heeft geleid tot verergerde vormen van rassendiscriminatie’.

De commissie zei vooral bezorgd te zijn over etnisch profileren door de politie bij aanhoudingen en fouilleren, verkeerscontroles en grenscontroles. Het riep de Nederlandse regering op om wetgeving aan te nemen die racial profiling verbiedt en ervoor te zorgen dat klachten worden gemeld en opgevolgd.

CERD, dat bestaat uit: 18 leden en monitoren 182 Staten die partij zijn, drong er bij de regering ook op aan de vertegenwoordiging van etnische minderheden in gekozen organen en de publieke sector te verbeteren, en ervoor te zorgen dat minderheden werden betrokken bij het opstellen van beleid dat hen aanging.

De commissie sprak ook haar bezorgdheid uit over het feit dat er in Nederland meer gevallen van racistisch misbruik in het voetbal zijn, ondanks initiatieven om haatzaaiende uitlatingen en haatmisdrijven te bestrijden.

Het rapport, officieel ‘Concluderende observaties’ genaamd, evalueerde de Nederlandse implementatie van de Internationaal Verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van rassendiscriminatie.

Het prees de stappen die worden genomen om rassendiscriminatie aan te pakken, zoals de oprichting in 2013 van: Verstand, het klachtenbureau voor online discriminatie, maar benadrukte de noodzaak om meer te doen. Online haatspraak wordt bijvoorbeeld niet snel genoeg verwijderd, aldus het rapport.

Op het gebied van politiewerk vroeg het rapport om een ​​verbod op profilering door de politie op basis van etniciteit, afkomst en huidskleur. deskundigen van de commissie zeiden:, was gemeengoed tijdens verkeerscontroles, grenscontroles en identiteitscontroles. Raciale motieven voor misdaden, aanbevolen CERD, moeten worden geregistreerd en beschouwd als een verzwarende factor.

De erkenning van de rol die Nederland speelde in de slavenhandel kwam sterk naar voren in het rapport, waarin het onafhankelijk onderzoek naar de nationale slavernijgeschiedenis en herzieningen van het Nederlandse schoolcurriculum werd verwelkomd, maar waarin werd gevraagd dat Nederland ‘het grote publiek actief bewust maakt van de negatieve invloed van Zwarte Piet op de waardigheid en het zelfrespect van kinderen en volwassenen van Afrikaanse afkomst’.

CERD begint zijn volgende sessie op 15 november.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl bedankt alle gulle lezers die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com