Vechten zoals met: kan de Japanse bladvlo Japanse duizendknoop stoppen?

By Jernst van Waal

[

Duizendknoop is erg moeilijk te verwijderen. Foto: Depositphotos.com

Een Nederlands instituut is begonnen met controleproeven om Japanse bladvlo tegen de invasieve Japanse duizendknoop te werpen in een poging de verspreiding ervan te stoppen.

Duizendknoop is een onkruid dat zich snel verspreidt en alle andere plantengroei onderdrukt en erg moeilijk te verwijderen is. Tegelijkertijd kunnen het invasieve wortelstelsel en de sterke stengels schade aanrichten aan gebouwen, leidingen en wegen.

Na uitvoerig testen in kassen zijn op drie locaties in Nederland duizenden bladvlooien vrijgelaten om te kijken of ze, in plaats van pesticiden, de verspreiding kunnen stoppen en om te kijken hoe ze het Nederlandse weer zullen weerstaan.

‘De vlooien zuigen aan de bladknoppen waardoor de bladeren zich niet goed ontwikkelen. Dat put de onderstam uit en voorkomt dat het onkruid zich snel verspreidt ‘, zegt onderzoeker Janny Vos van het CABI-instituut voor de biologische bestrijding van exoten.

‘Het is om te beginnen een David en Goliath-situatie,’ zei Vos. ‘De insecten zijn klein en kwetsbaar, net als luizen, en kunnen heel goed worden gegeten of sterven bij vriesweer. In de geklimatiseerde ruimte met constante temperatuur en luchtvochtigheid werkte het heerlijk, maar nu moeten we kijken of ze het in de natuur aan kunnen. ‘

Dit is de eerste keer dat een exotische soort in het milieu wordt vrijgelaten om een ​​andere te bestrijden, zei Vos, en het heeft vele jaren geduurd om dit te bereiken vanwege nationale en internationale overeenkomsten. ‘Het is geen eenvoudige procedure om een ​​insect in een omgeving te plaatsen waar het niet in thuishoort. Je moet ervoor zorgen dat het andere insectenplanten niet schaadt. We hebben de vlo getest op meer dan honderd inheemse soorten. De vlo was in geen van hen geïnteresseerd. ‘

De site waar de tests worden uitgevoerd, is niet openbaar gemaakt. ‘Mensen hebben verschillende meningen over dit soort werk, en sommigen zeggen dat we geen exotische soorten moeten introduceren. Als mensen overal ronddwalen, zou het experiment kunnen bederven, ‘zei Vos.

Bedankt voor je donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en artikelen over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u wel, u kunt dit doen via Ideal, creditcard of Paypal.