Tientallen familieleden van MH17-slachtoffers getuigen tijdens moordzaak

By Jernst van Waal

[

Een reconstructie van het wrak van MH17 door de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Meer dan 90 familieleden van de slachtoffers van de MH17-tragedie zullen de komende drie weken getuigen in de laatste fase van het proces.

Het passagiersvliegtuig werd in juli 2014 neergeschoten boven Oost-Oekraïne op weg naar Kuala Lumpur vanuit Amsterdam. Drie Russische mannen en een Oekraïense man zijn beschuldigd van 298 moorden voor het leveren van de Buk-raket die volgens het openbaar ministerie op de Boeing 777 is afgevuurd.

‘Je verhaal opent je emoties voor alle betrokkenen, dichter bij je verdriet kunnen we niet komen’, zei voorzitter Hendrik Steenhuis aan het begin van de zitting tegen de rechtbank.

Ria van der Steen, die haar vader en stiefmoeder verloor, is de eerste die spreekt. Zij is bestuurslid van de nabestaandenorganisatie Stichting Vliegramp MH17.

Naar verwachting zullen negentig familieleden uit acht landen zich rechtstreeks tot de rechtbank richten, hetzij vanuit het zwaarbeveiligde gerechtsgebouw bij Schiphol Airport, waar de vlucht vertrok, hetzij via een videoverbinding. Elke dag worden acht tot elf sprekers verwacht, die elk 15 minuten de tijd krijgen. Honderden meer hebben schriftelijke getuigenissen ingediend.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl bedankt alle gulle lezers die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com