Thais in Nederland tonen solidariteit met pro-democratische demonstranten

By Jernst van Waal

[

Thaise demonstranten in Den Haag. Foto: Louise Rasmussn

Een groep van 20 Thaise demonstranten verzamelde zich donderdagmiddag voor het Vredespaleis in Den Haag om mensen bewust te maken van de strijd voor democratie in Thailand.

De politieke onrust in Thailand is de afgelopen maanden toegenomen, waarbij de spanning escaleerde nadat tienduizenden vorige week in Bangkok de straat op gingen om te eisen hervorming van de Thaise monarchie.

Organisator Nalinee (27) zei dat ze had besloten mee te doen omdat ze niet meer achterover kon leunen en niets kon doen.

‘Terwijl ik toekijk, leef ik hier in Nederland een goede kwaliteit van leven [the protesters] vecht voor gerechtigheid in Thailand, ‘zei ze. ‘Wat er in Thailand gebeurt, zal mij ook ten goede komen, omdat ze oproepen tot vrijheid van meningsuiting, democratie en gerechtigheid … Dus organiseerde ik de demonstratie om ze te vertellen dat ik ze wil steunen. We willen dat de wereld het weet, we willen dat de wereld bij ons staat. ‘

Een andere demonstrant, een 26-jarige student die anoniem wilde blijven, zei dat mensen zich realiseerden dat ze geen stem hebben.

‘Ze kunnen praten, maar ze kunnen de autoriteiten in Thailand niet bereiken’, zei ze. ‘Niemand luistert naar hun eisen. (…) De grondwet geeft absolute macht aan de koning, en dat is het probleem omdat we ons eigenlijk in een constitutionele monarchie bevinden ‘.

Het protest bevatte heldere spandoeken in het Thais en Engels, en de deelnemers droegen op maat gemaakte t-shirts met de tekst ‘Ik ben een burger’ in het Thais. Om hun solidariteit uit te drukken, gebruikten demonstranten hetzelfde groet met drie vingers geïnspireerd door de film The Hunger Games, en die hun landgenoten gebruiken om verzet en vrijheid te symboliseren. Sommige 5.000 Thaise staatsburgers woon in nederland.

Luket (27), die de demonstratie bijwoonde, bekritiseerde de demonstranten omdat ze hun acties niet op feiten baseerden en omdat ze te hard waren tegen de huidige koning, van wie wordt aangenomen dat hij het grootste deel van zijn tijd in Duitsland doorbrengt. ‘Veel Thaise mensen houden nog steeds van hun monarchie’, zei ze.

‘Ik denk ook dat de huidige koning het systeem moet hervormen’, zei ze. ‘Hij moet terug naar Thailand en bij de mensen daar blijven. Maar het gebruik van woorden als “dood aan de koning” is niet goed. ‘

Frustratie

Voor sommige demonstranten was het frustrerend dat ze niet konden deelnemen aan de demonstraties in Thailand. En hoewel Nederland wellicht een veilige ruimte biedt om meningen te uiten, zijn de demonstranten zich er terdege van bewust dat de autoriteiten overal ogen hebben.

‘Misschien kunnen we het voorrecht hier in Nederland te zijn gebruiken om ons uit te spreken’, zei Nalinee. ‘Maar het is een risico, want als we ons hier uitspreken, kunnen we niet meer terug naar Thailand. Dus dat is een soort dilemma waar ik constant mee te maken heb ‘.

De studentenprotestante zei dat ze tijdens haar verblijf in Nederland een sterke band blijft voelen met haar land van herkomst. ‘Het gaat niet alleen om de toekomst van mijn gezin, maar ook om de toekomst van veel mensen in Thailand’, zei ze. ‘Ik wil ze zien bloeien, ik wil ze gelukkig zien. Ik wil ze er trots op zien dat ze Thais zijn.