Stof uit de staalindustrie verhoogt het risico op kanker en schaadt kinderen: rapport

By Jernst van Waal

[

De Tata Steel-fabriek in IJmuiden. Foto: Depositphotos.com

Stofemissies van de staalindustrie in de IJmondregio bevatten een schadelijke hoeveelheid stoffen en metalen die kanker kunnen veroorzaken, blijkt uit een nieuw rapport.

De rapport van de volksgezondheidsinstantie RIVM komt volgende week aan de vooravond van een parlementair debat over de toekomst van Tata Steel in de regio.

Het instituut onderzocht 29 locaties in de IJmond, waarbij monsters die het dichtst bij het Tata Steel-complex werden genomen, de hoogste concentraties schadelijke stoffen vertoonden, met name in Wijk aan Zee.

‘We vonden dat de kankerverwekkende stoffen en metalen in het stof beduidend hoger zijn dan op plekken waar geen staalindustrie is. Dat vergroot de kans op kanker’, zegt onderzoeker Janneke Elberse tegen de omroep NOS.

Het risico is groter voor kinderen omdat ze lichter zijn en meer kans hebben om de schadelijke stoffen in te nemen door hun handen voor hun mond te houden, zei ze.

Ook was de loodconcentratie in Wijk aan Zee hoger dan in andere plaatsen als Beverwijk, Velsen-Noord en IJmuiden. Langdurige blootstelling aan lood, zelfs in kleine concentraties, kan het IQ van kinderen beïnvloeden.

De wettelijke normen voor extra risico’s op kanker in de leeftijdsgroep van 1 tot 12 jaar worden niet overschreden, maar, zei Elberse, ‘die bedragen mogen hier niet zijn’. Ook constateerde ze dat omwonenden in de IJmond worden blootgesteld aan meer schadelijke invloeden dan is onderzocht, zoals slechte luchtkwaliteit.

Mensen die in de buurt van Tata Steel wonen, klagen al jaren over het stof dat vrijkomt bij de staalfabrieken die ze op hun vensterbanken, tuinen en straten aantreffen.

EEN recent rapport gezondheidsraad GGD, die de naam Tata Steel uit de definitieve versie schrapte uit angst voor rechtszaken, vond een 25% hogere incidentie van longkanker in het gebied rond het industriële complex.

Het debat van volgende week staat in het teken van de voortzetting van Tata Steel in IJmond. Men denkt dat er miljarden nodig zijn om de industrie duurzaam te maken, een bedrag dat de huidige eigenaren waarschijnlijk niet willen uitgeven.

In een reactie aan de NOS zegt Tata Steel ‘het rapport te bestuderen’. Het zei ook dat het al miljoenen investeert in het voorkomen van vervuiling in het gebied, maar, zei Elberse, dat is niet iets dat wordt bevestigd door het onderzoek. ‘De aanwezigheid van kankerverwekkende stoffen en lood is structureel’, zegt ze.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl bedankt alle gulle lezers die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com