Stedencampagne om kosten te besparen voor het veranderen van namen die verband houden met slavernij

By Jernst van Waal

[

Het slavernijmonument in het Amsterdamse Oosterpark. Foto: Wikimedia Commons

De gemeente Utrecht is bereid de rekening op te halen voor mensen die hun achternaam willen veranderen vanwege de associatie met slavernij, website Nu.nl zei dinsdag.

Samen met Amsterdam, Rotterdam en Den Haag voert de stad actie om het veranderen van een slavernijgerelateerde naam makkelijker te maken, en Utrecht is bereid de kosten desnoods zelf te betalen, aldus Nu.nl.

Naamsverandering in Nederland vergt veel papierwerk en kost minimaal € 835,-. Mensen die vanwege de koloniale wortels hun naam willen veranderen, moeten echter een psychologisch onderzoek ondergaan, wat ook nog eens duizenden euro’s kan kosten, aldus Nu.nl.

Het geld wordt niet terugbetaald als het verzoek wordt afgewezen.

Slavernijgerelateerde namen zijn onder meer die welke zijn afgeleid van Nederlandse namen, zoals Vriesde van De Vries of van Nederlandse en Europese steden. Sommige mensen zijn vernoemd naar de plantage waar hun voorouders tot slaaf waren gemaakt, zoals Eendragt.

Vorig jaar hebben 2.863 aanvragen ingediend om hun naam te veranderen, maar in de afgelopen 12 maanden is er slechts één verzoek gedaan in verband met slavernij, aldus Nu.nl.

Utrecht zei in december te verwachten te weten hoeveel mensen de naam vanwege de oorsprong willen veranderen.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl bedankt alle gulle lezers die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com