Site pictogram Financieel.com

Stadscultuurleiders roepen op tot meer overheidssteun om sluitingen te voorkomen

Dutch News brings daily news from The Netherlands in English

[

De Hermitage in Amsterdam is kwetsbaar Foto: Depositphotos

De cultuurhoofden van vier Nederlandse steden hebben een open brief gepubliceerd waarin wordt opgeroepen tot meer overheidssteun voor de culturele sector, om te voorkomen dat belangrijke podia failliet gaan.

Schrijven in de Volkskrant, hebben de loco-burgemeesters belast met cultuur van Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Amsterdam een ​​beroep gedaan op het demissionaire kabinet om de steun voor musea en poppodia op te voeren, aangezien er veel heropenen.

‘De culturele sector, als een van de zwaarst getroffen sectoren van Nederland, staat er slecht voor’, schrijven Robert van Asten, Said Kasmi, Anke Klein en Touria Meliani. ‘Het nieuws dat de economie volgens het CBS weer op het niveau is van voor de coronacrisis, geldt helaas niet voor de cultuursector.’

Ze wijzen op wijdverbreide ontslagen, de effecten van minder toerisme en locaties die het grootste deel van hun reserves hebben opgebruikt. Naar schatting zal de creatieve en culturele sector dit jaar een klap van 2,8 miljard euro krijgen.

Vorig jaar deden de vier lokale politici een oproep voor extra overheidssteun en zeggen ze dat het huidige pakket, dat op 1 oktober afloopt, verlengd moet worden, vooral voor organisaties die geen vaste overheidssubsidie ​​hebben.

In Amsterdam is de kluizenaarschap museum denkt 72% minder bezoekers te hebben dan in 2019, terwijl concert- en congreslocatie De Doelen in Rotterdam het bezoekersaantal naar verluidt zag dalen van 380.000 in 2019 naar minder dan 140.000 vorig jaar. Het verwacht dit jaar financiële verliezen van 4,5 miljoen euro, schrijven ze. Ook musea als Panorama Mesdag in Den Haag en poppodium Ekko in Utrecht worden hard getroffen.

‘Er is een pakket speciaal voor de uitgaanssector (zoals clubs) die al bijna anderhalf jaar dicht zijn’, voegen ze eraan toe. ‘Maar het stopzetten van de steun aan andere delen van de culturele sector gebeurt veel te vroeg… Zonder steun van de overheid komt er dit jaar ongetwijfeld een ander moment waarop instellingen als de Hermitage, Ekko of Panorama Mesdag hun deuren weer sluiten. Maar deze keer voorgoed.’

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl bedankt alle gulle lezers die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com

Mobiele versie afsluiten