Nieuwe wet om neprecensies te verbieden en consumenten online te beschermen

By Jernst van Waal

[

Foto: Depositphotos.com

Neprecensies van producten zullen worden verboden in nieuwe Europese wetten om de rechten van de consument te beschermen.

De Nederlandse onderminister van economische zaken Mona Keijzer zei dat er dringend behoefte is aan meer controle op online gedrag, zodat mensen niet worden misleid.

‘De regels voor consumenten in de fysieke wereld moeten online gelden’, zei ze in een persbericht. ‘Informatie op sociale media, digitale platforms en webshops is te vaak onvolledig, onduidelijk of zelfs gewoon misleidend. Dit betekent dat u als consument iets kunt kopen of een contract kunt ondertekenen zonder volledig op de hoogte te zijn van de voorwaarden, wat kan leiden tot problemen met defecten of retouren. Deze modernisering… is nodig om onze economie eerlijker te maken. ‘

De wetten, die in mei 2022 in heel Europa moeten worden toegepast, treden met name op tegen wat er gebeurt op sociale media, waar bezorgdheid is geuit over wat er wordt gedaan met de persoonlijke gegevens van gebruikers.

Sociale mediasites die mensen verplichten hun persoonlijke gegevens op te geven om ‘gratis’ toegang te krijgen, zullen duidelijker moeten zijn over het contract dat ze met consumenten aangaan en hoe dit kan worden beëindigd. Consumenten hebben ook het recht om binnen 14 dagen zonder opgaaf van reden te vertrekken, waarna de site al hun persoonlijke gegevens moet verwijderen.

De Nederlandse wet verbiedt zoekmachines om inhoud die in feite een advertentie is, op te nemen of advertenties hoger te plaatsen, op basis van betaling, zonder dit duidelijk te maken. Eerder dit jaar kwam de Britse consumentenrechtenorganisatie Welke? toonde aan hoe gemakkelijk het was om op Facebook en Google oplichtingsadvertenties te plaatsen voor een nepgezondheidsadviesdienst en de Nederlandse dienst voor consumentenrechten de Consumentenbond voert ook campagne voor meer bekendheid rond nepadvertenties.

De nieuwe wet maakt het verplicht om ervoor te zorgen dat beoordelingen op authenticiteit worden gecontroleerd voordat ze worden gepubliceerd, terwijl betaalde ‘nepbeoordelingen’ wettelijk verboden zijn en onderhevig aan boetes.

Boetes

Onlinehandelaren zullen consumenten moeten vertellen of ze het doelwit zijn van een gepersonaliseerd aanbod op basis van bijvoorbeeld algoritmen die hun bezoeken aan andere sites hebben geregistreerd. Ondertussen moeten digitale platforms duidelijk maken of zij of een verkoper verantwoordelijk zijn voor levering en retouren in geval van problemen.

Er worden boetes opgelegd voor het overtreden van de wet, zelfs als een provider in een ander Europees land is gevestigd, en boetes kunnen oplopen tot 4% van de omzet.

Joyce Donat, een woordvoerster van de Consumentenbond, geeft aan regelmatig meldingen te hebben van consumenten die problemen hebben met online aankopen. ‘We zien veel nepwinkels die moeilijk van echte te onderscheiden zijn en we waarschuwen mensen vaak dat het erg moeilijk is om te zien of een recensie echt is of niet.

‘Sommige zijn gewoon nep, maar winkels vragen mensen ook om reviews te plaatsen als ze tevreden zijn. En hoewel retourzendingen goed worden gereguleerd, blijkt uit al ons onderzoek dat sommige bedrijven te laat betalen of de initiële bezorgkosten niet terugbetalen. Het is erg moeilijk voor consumenten om hun weg online te vinden en we zijn altijd blij met meer bescherming. ‘

Bedankt voor je donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je geen eerlijk en accuraat nieuws en artikelen over alles wat met Nederlands te maken heeft kunnen geven. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u wel, u kunt dit doen via Ideal, creditcard of Paypal.