Nederlandse WO II-film over een cruciale strijd die in december landelijk gaat

By Jernst van Waal

[

Een still uit de film. Foto: Levitate Film

Een Nederlandse film over de Slag om de Schelde, beschouwd als een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog, krijgt toch een kerstbioscooplancering, vertellen de makers aan het AD.

Levitate Film hoopt De Slag om de Schelde zal tijdens de wintervakantie op minstens 250 schermen in het hele land te zien zijn, aldus het AD. De Slag om de Schelde kost € 14,5 miljoen om te produceren, en is een van de duurste Nederlandse films ooit.

Tijdens de slag openden geallieerde troepen de scheepvaartroute naar Antwerpen zodat de haven kon worden gebruikt voor bevoorrading van geallieerde troepen in Noordwest-Europa. De strijd eiste 10.000 levens, maar was cruciaal voor de bevrijding van België en Nederland.

De film speelt zich af eind 1944 en opgenomen in het Nederlands en Engels, en volgt de levens van drie mensen die bij het conflict betrokken waren: een jonge pro-nazi-Nederlander, een verdwaalde Engelse zweefvlieger en een secretaresse die werkt voor de burgemeester van Vlissingen en in de weerstand.

‘Hollywood heeft bijna al zijn blockbusters verschoven naar volgend jaar’, zegt producer Alain de Levita vertelde het AD. ‘Het is een ramp voor bioscopen, die in deze periode grote films nodig hebben. We zouden oorspronkelijk tegelijk met de nieuwe James Bond zijn gelanceerd, maar nu vermijden we het. ‘

Bedankt voor je donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden tot ’s avonds en in het weekend en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en artikelen over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dat wel? u kunt dit doen via Ideal, creditcard of Paypal.