Nederlandse politie arresteert Britse F1-fan en ziet hem aan voor maffiabaas

By Jernst van Waal

[

Italiaanse politiebeelden uit 2011. Foto’s: EPA via ANP

Het openbaar ministerie heeft bevestigd dat de man die woensdag door zwaarbewapende politieagenten in een restaurant in Den Haag is gearresteerd, niet de Italiaanse maffiabaas was die ze zeiden dat hij was.

De man, die zei dat hij Engels was en Mark heette, werd geblinddoekt uit het restaurant gehaald en bracht drie dagen door in de zwaarbeveiligde gevangenis van Vught voordat hij door de rechters werd vrijgelaten.

Het openbaar ministerie ilegde een verklaring af zei zaterdag dat de man was vrijgelaten nadat onderzoek naar zijn identiteit ‘negatief’ was.

De Amsterdamse advocaat Leon van Kleef zei dat hij Mark herkende van 15 jaar geleden, toen hij kleding had gebracht bij een van zijn vrienden die in Nederland terechtstond. Mark had Van Kleef verzocht zijn zaak aan te nemen vanwege het contact dat ze in het verleden hadden gehad.

Van Kleef zei tegen de politie te hebben gezegd dat de man niet Matteo Messina Denaro was, die in Italië wordt gezocht. ‘Ik heb ze gezegd, als dat zo is…’ capo di tutti capi, dan ben ik de paus,’ zei hij tegen de Telegraaf.

Het openbaar ministerie zei dat het verplicht was te handelen toen de Italiaanse autoriteiten het arrestatieverzoek deden, maar weigerde commentaar te geven op waarom de Italianen zo zeker waren dat dit Denaro was of hoe ze wisten waar hij was.

Volgens Van Kleef komt Mark oorspronkelijk uit Liverpool en woont nu in Spanje. Hij was naar Nederland gekomen voor de Grand Prix van Zandvoort.

Denaro verdween in 1993 van de radar en werd in 2002 bij verstek tot levenslang veroordeeld voor zijn rol bij de moord op twee Siciliaanse onderzoeksrechters.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl bedankt alle gulle lezers die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com