Nederlandse Neanderthaler genaamd Krijn krijgt vrolijke grijns

By Jernst van Waal

[

Foto: Bart Maat ANP

De eerste Nederlandse Neanderthaler, wiens schedel 20 jaar geleden op een Zeeuws strand werd gevonden, is eindelijk een gezicht gegeven.

Het stuk bot, een versteende wenkbrauwrug, was door een schelpenverzamelmachine uit de zeebodem gezogen en op het strand afgezet waar het in 2009 werd ontdekt door amateur-paleantoloog Luc Anthonis.

Het Leids museum van oudheden kreeg de schedel en liet op basis van wetenschappelijk onderzoek een reconstructie maken door de Nederlandse ‘paleokunstenaars’ Alfons en Adrie Kennis. Dit stelde vast dat het bot toebehoorde aan een gedrongen jongeman met een knobbel boven één oog, veroorzaakt door een kleine tumor.

Het fossiel is tussen de 50.000 en 70.000 jaar oud. Krijn, zoals de Neanderthaler wordt genoemd, woonde in een gebied dat Doggerland werd genoemd, de prehistorische landverbinding die ooit verbonden de lage landen en Groot-Brittannië.

Er wordt aangenomen dat een miljoen mensen in Doggerland hebben gewoond totdat klimaatveranderingen rond 5800 voor Christus het laatste droge land voorgoed overspoelden, waardoor een paleontologische schatkamer onder de golven ontstond.

De reconstructie en het fossiel maken deel uit van de huidige tentoonstelling van het museum over Doggerland (tot 31 oktober).

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl bedankt alle gulle lezers die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com