Nederlandse ‘levende doodskist’ populair, nieuwe fabriek geopend om aan vraag te voldoen

By Jernst van Waal

[

Foto: Loop of Life

Bijna 100 mensen hebben gekozen voor een begrafenis in een ‘levende kist’ een jaar na de duurzame manier van omgaan met de doden werd geïntroduceerd.

De Living Cocoon is ontwikkeld door Bob Hendrikx, samen met onderzoekers van de TU Delft en het natuurhistorisch museum Naturalis, en is al opgenomen in de kistcollecties van twee Nederlandse uitvaartondernemingen.

De met mos gevulde kist is gemaakt van mycelium, het ondergrondse schimmelnetwerk van paddenstoelen, en het duurt ongeveer 45 dagen om biologisch af te breken. De kist stelt mensen in staat weer één te worden met de natuur en de bodem te verrijken, in plaats van deze te vervuilen’, Hendrikx toud Nederlandsnieuws.nl destijds.

Om aan de vraag te voldoen, is nu een fabriek geopend waar de doodskisten op grotere schaal kunnen worden verbouwd.

Terwijl de kist desintegreert, worden gifstoffen uit de bodem verwijderd, een proces dat de gemeente Rotterdam mogelijk wil gebruiken om vervuilde gebieden op te ruimen, vertelde Hendrikx. Nu.nl.

Hij verwacht ook dat de prijs van de kist, momenteel zo’n € 1.500, zal dalen naarmate de populariteit toeneemt.

Het concept zal naar het buitenland worden geëxporteerd, zei Hendrikx, ook naar Duitsland en de Verenigde Staten, waar de kisten met lokale materialen worden gemaakt.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl bedankt alle gulle lezers die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com